PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Fasolka szparagowa w pomidorach

fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zupa jarzynowa z boczkiem

Pyszna zielona fasolka szparagowa z masłem i z bułką tartą, czy może być coś równie dobrego? Pewnie i to jeszcze jak! Jest to przepis na zieloną  fasolkę szparagową z pomidorami, w wyniku którego powstaje pyszna przystawka do obiadu lub do kolacji, do popularnego mielonego czy kotleta schabowego. Amatorzy pikantnych smaków, do których się sama zaliczam, mogą dodać do sosu pomidorowego odrobinę chilli. Fasolkę z pomidorami wykonuję przez cały rok. W sezonie, kiedy w handlu dostępna jest fasolka, wykorzystuję jej świeże strąki. W pozostałym okresie, używam mrożonej fasolki szparagowej. Dodatkową zaletą przepisu jest jego łatwość oraz fakt, że właściwie fasolka w garnku sama się robi. Fasolkę według tego przepisu przygotowuje tak, aby na talerzu sos pomidorowy nie mieszał się i nie zakłócał smaku innym sosów. W praktyce wygląda to tak, że sos pomidorowy dość mocną redukuję, aby fasolka pozostała jedynie „ otulona pomidorami"

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Jeśli przygotowujcie ten przepis używając do niego świeżej fasolki szparagowej musicie ją oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, z kolei jeśli używacie fasolki mrożonej przelejcie ją zimną wodą, w celu pozbycia się lodu i jej odświeżenia. Fasolkę umieśćcie na patelni (1). Dodajcie całą zawartość puszki z pomidorami (2). Dodajcie również około jednaj szklanki wody (3). Płyny powinny prawie całkowicie przykryć fasolkę. 

Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (4). Wielbiciele ostrych smaków mogą również dodać płatki papryki chilli (5). Przykryjcie patelnię pokrywką (6).

Fasolkę gotujcie aż stanie się miękka czyli około 15-20 minut (7). Następnie zdejmijcie przykrywkę i doprowadzić do odparowania płynów.  Na koniec dodajcie oliwę (8), dzięki której fasolka stanie błyszcząca i uzyska dodatkowy smak. Gotowa przystawka do ulubionego domowego obiadu. Fasolkę szparagową z pomidorami możecie podawać na ciepło lub na zimno (9). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE