PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-10

Faszarowane pieczarki z serem feta i kaparami

Faszarowane pieczarki z serem feta i kaparami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Ekspresowy Fondant Czekoladowy

Proponuję przepis na przystawkę- faszerowane pieczarki z serem feta i kaparami. Do wykonania faszerowanych pieczarek użyłam ogromne kapelusze pieczarek, które bez problemu można nabyć w sieciówkach. Można użyć również mniejsze egzemplarze pieczarek; różnica będzie tylko taka, że porcje będą mniejsze.
Połączenie kaparów, sera feta oregano i pieczarek jest optymalne. Pieczarki w tej postaci świetnie sprawdzają się jako przystawka do dań głównych, warto zwrócić również uwagę na ten przepis planując menu przystawek na imprezę. 
Faszerowane pieczarki najpierw udusiłam na patelni przez około 15 minut, następnie umieściłam je w piekarniku, aby tarta bułka stała się chrupiąca. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników musicie dobierać według potrzeb.Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do tartej bułki dodajcie tyle oliwy, aby po wymieszaniu bułka miała postać mokrego piasku (1). Dodajcie do bułki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz do smaku (2) (3). Całość wymieszajcie.

Z kapeluszy pieczarek usuńcie nogi, kapelusze skropcie oliwą, dodajcie kilka sztuk kaparów oraz przygotowaną tartą bułkę (4) (5) (6).

Na wierzch dodajcie pokruszony ser feta oraz oregano (7) (8). Na patelnie dodajcie oliwę w takiej ilości, aby utworzyła się cieniutka warstwa tłuszczu (9)

oraz wodę (10). Włóżcie przygotowane pieczarki (11). Duście pieczarki pod przykryciem do momentu kiedy stracą jędrność (12). W razie potrzeby dodajcie wodę. Ten proces wymaga około 15 minut. Następnie wstawcie pieczarki do piekarnika rozgrzanego na 160- 180 stopni. Po kilku minutach uruchomcie opcje grill. Zapiekajcie pieczarki do momentu, kiedy tarta bułka stanie się brązowa.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Przepis wymaga użycia patelni bez plastykowych elementów. W przeciwnym wypadku, przed włożeniem pieczarek do piekarnika, należy je przełożyć do naczynia do zapiekania.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE