PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Faszerowane Kalmary Baby

faszerowane kalmary Baby
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Powiem szczerze, że jeśli chodzi o faszerowane kalmary, to zdecydowanie wolę do ich przygotowania używać małych kalmarów BABY, których ścianki tuby są bardzo cieniutkie i delikatne. Wolę na talerzu widzieć klika zgrabnych kalmarów, aniżeli jedną dużą tubę kalmara. Oczywiście jest to tylko kwestia gustu. W kwestii składników dla przygotowania farszu panuje całkowita dowolność. Polecam jednak, aby tak dobrać składniki, aby całość nie była mdła. Ja proponuję farsz, który bardzo dobrze podkreśla morski charakter dania i harmonizuje ze smakiem kalmarów. Farsz  wykonany jest na bazie bułki tartej z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki, czosnku, czarnych oliwek i kaparów. Do farszu dodane zostały rozdrobnione nogi kalmarów. Z kolei sos, to delikatna oliwa z dodatkiem zeszklonej cebuli, uperfumowana anchois i aromatem białego wina. Bardzo polecam.

•Składniki•

 
składniki na farsz
 
 
składniki na sos
 
 
składnik główny
 
     

    •Przygotowanie•

    Zacznijmy realizacje przepisu od przygotowania nadzienia. W tym celu musicie bardzo drobno poszatkować czosnek (1). Można go również przecisnąć przez praskę. Drobno pokrójcie czarne oliwki, kapary oraz nogi kalmarów (2) (3).

    Teraz przygotowane i pokrojone składniki musicie połączyć z bułką tartą (4). Dla aromatu dodajcie natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszajcie i dodajcie tyle oliwy aby bułka była nią nasączona (5). Przy pomocy łyżeczki lub łyżki napełnijcie tuby kalmarów, pamiętając przy tym, że nie należy wypełniać ich całkowicie, gdyż w czasie gotowania, objętość kalmarów się zmniejsza. Zbyt duże wypełnienie spowoduje pęknięcie tuby (6). Jeśli potrzebujcie instrukcji jak oczyścić kalmary, to znajduje się ona TUTAJ

    Po wypełnieniu kalmara farszem, zamknijcie tubę przy pomocy wykałaczki (7) (8). Teraz przygotujemy sos. Rozgrzejcie oliwę na patelni (9).

    Dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i poczekajcie aż się zeszkli (10). Dodajcie fileciki anchois (11) oraz wypełnione farszem kalmary (12)

    Dodajcie od razu wino (13) i poczekajcie aż w większości wyparuje. Dla zagęszczenia sosu dodajcie resztkę aromatycznego farszu, ale bez przesady, gdyż sos zrobi się za gęsty. Dodajcie odrobine płatków chilli do smaku (14) (15).

    Kalmary gotujcie pod przykryciem do miękkości przez ok. 30-40 minut (16), kontrolując cały czas sytuację, w razie potrzeby uzupełnić sos wodą (17). Na koniec musicie dodać tylko natkę pietruszki i sprawdzić, czy wszytko jest dostatecznie doprawione. Sos winien być aromatyczny i bardziej rzadki aniżeli gęsty (18).

    Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

     
     


    •PORADY TAPENDY•
     

    Jeśli nie posiadacie sardeli (anchois) możecie użyć wywaru warzywnego. Należy mieć jednak świadomość, że to nie jest to samo. Owszem sos na wywarze zbudujcie, ale smaku morskiego niestety nie osiągnięcie.

    •Komentarze•
    Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
    Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


     
     
    Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE