PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Filetowanie cytrusów

filety z cytrusa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 minuty
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Krem cukierniczy- Crema Pasticcera

Dzięki wyfiletowaniu cytrusów uzyskamy czysty miąższ owoców bez skórki, często taki miąższ określany jest terminem filecików. Owoce w takiej postaci są bardzo przydatne w przepisach kulinarnych, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie słodkich deserów w postaci pucharów lodowych lub lodowo- owocowych, jak i również fileciki wykorzystywane są w przepisach na sałatki owocowe i sałatki mieszane. Fileciki owoców często również wykorzystuje się są do przygotowania dań wytrawnych- oprócz oczywistych walorów smakowych, fileciki z cytrusów wzbogacają również teksturę sosów. W daniach wytrawnych fileciki mogą stanowić również element dekoracji dania.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wyfiletować pomarańczę, grejpfruta lub cytrynę musicie ściąć nożem przeciwległe końce owocu (1). Następnie ustawcie owoc na jednej ze ściętych powierzchni i rozpocznijcie odkrawać skórkę po bokach cytrusa (2). Usuńcie ewentualne pozostałości (3).

Aby wykroić fileciki musicie wykonywać nacięcia pomiędzy skórkami oddzielającymi poszczególne cząstki owocu (4) (5). Oto gotowy filecik (6).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE