Dzięki wyfiletowaniu cytrusów uzyskamy czysty miąższ owoców bez skórki, często taki miąższ określany jest terminem filecików. Owoce w takiej postaci są bardzo przydatne w przepisach kulinarnych, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie słodkich deserów w postaci pucharów lodowych lub lodowo- owocowych, jak i również fileciki wykorzystywane są w przepisach na sałatki owocowe i sałatki mieszane. Fileciki owoców często również wykorzystuje się są do przygotowania dań wytrawnych- oprócz oczywistych walorów smakowych, fileciki z cytrusów wzbogacają również teksturę sosów. W daniach wytrawnych fileciki mogą stanowić również element dekoracji dania.
Aby wyfiletować pomarańczę, grejpfruta lub cytrynę musicie ściąć nożem przeciwległe końce owocu (1). Następnie ustawcie owoc na jednej ze ściętych powierzchni i rozpocznijcie odkrawać skórkę po bokach cytrusa (2). Usuńcie ewentualne pozostałości (3).
Aby wykroić fileciki musicie wykonywać nacięcia pomiędzy skórkami oddzielającymi poszczególne cząstki owocu (4) (5). Oto gotowy filecik (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję