PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-12

Flan pomarańczowy z karmelem

Flan pomarańczowy z karmelem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Babka drożdżowa- Gubana

Zapraszam Was na pomarańczowy flan. Przepis na budyniowy flan znany również jako Crème Caramel pochodzi z Portugalii. Podstawowe składniki deseru to jajka, cukier i mleko. Istnieje mnóstwo przepisów na crème caramel, ale jego cechą wyróżniającą jest to, że deser pokryty jest płynną warstwą karmelu, a to z kolei odróżnia go od deseru Crème Brûlée, którego pokrywa twardy karmel. W zasadzie to już nic nie powinno wzbudzać mojego zdziwienia, a jednak przepis na flan, a właściwie jego końcowy rezultat mnie zadziwił.  Flan to kolejny przypadek działania kuchennej alchemii, bo nie sposób inaczej wytłumaczyć faktu, że do foremki wlałam gorący karmel, który w ciągu kilku sekund zastygł w postać bursztynowego kamienia, na to wlałam ubite jajka z mlekiem, aby na końcu wyjąć z piekarnika budyń pokryty warstwą substancji, która nie była ani twardym karmelem, ani galaretką, w zasadzie trudno określić czym jest to zjawisko. Ukuło się określenie, że to co pokrywa flan to płynny karmel. Powiem Wam tyle, że płynny karmel jest cudowny, a szczególnie jeśli będzie leżeć na uperfumowanym budyniu. Do przygotowania deseru użyłam  pomarańczy, wykorzystałam zarówno sok oraz skórkę pomarańczy. Zrobiłam bombonierki i gdybym sama ich nie wyprodukowała, to określiłabym je jako dzieło sztuki, a tak mogę tylko napisać że to bardzo smaczny i efektowny deser. Do przygotowania flanu użyłam jednorazowych aluminiowych foremek do muffinek. Przepis jest intuicyjny. Mnie udało się pozyskać około 200 ml soku z 2 sztuk pomarańczy. Połączywszy go z mlekiem i jajkami uzyskałam 6 porcji flanu.  Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na budyń
 
 
składniki na karmel
 
 

•Przygotowanie•

Pomarańcza sparzcie dwukrotnie gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Zetrzyjcie skórkę z pomarańczy oraz wyciśnijcie z nich sok (1) (2). Masa budyniowa: do mleka dodajcie startą skórkę z pomarańczy (3). Mleko podgrzejcie i pozostawicie do wystudzenia. W tym procesie olejki eteryczne zawarte w skórce zaaromatyzują mleko.

Wybijcie jajka, dodajcie cukier i całość ubijcie (4) (5). Jeśli wpompujcie w masę jajeczną powietrze, wówczas we flanie powstanie warstwa, która po obróbce cieplnej przybierze postać ciasta a nie budyniu. Do ubitej masy dodajcie aromatyczne mleko (6). Aby oddzielić skórki, przelejcie mleko przez sitko.

Do masy dodajcie cały sok z pomarańczy umniejszony o 2 łyżki (7). Przygotowanie karmelu: na patelnię dodajcie wodę, cukier oraz 2 łyżki soku z pomarańczy (8) (9).

Zróbcie karmel, czyli gotujcie składniki do momentu, kiedy zawartość patelni przybierze kolor bursztynowy (10) (11). Złożenie deseru: do każdej foremki wlejcie odrobinę karmelu, szybko rozprowadźcie ją na całym dnie foremki (12).

Teraz każdą foremkę wypełnijcie przygotowaną wcześniej masą (13). Wszystkie foremki umieśćcie w naczyniu do zapiekania, wlejcie wodę do poziomu 3/4 wysokości foremek (14). Nastawcie piekarnik na 160 stopni. Flan musi się piec przez około 40 minut lub do suchego patyczka (15). Pozostawcie deser do wystudzenia, a następnie włóżcie go do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Deser przechowujcie w lodówce. Flan z foremek należy wyłożyć bezpośrednio przed ich konsumpcją.
  2. Zamiast jednorazowy foremek możecie użyć kokliki.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE