PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-14

Focaccia z figami, konfiturą z cebuli i szynką parmeńską

Focaccia z figami i konfiturą z cebuli
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Koktajl truskawkowy z nutą orientu

Zapraszam Was na przepis na focaccię ze świeżymi figami oraz z aromatyczną konfiturą wykonaną z czerwonej cebuli ze szczyptą tymianku. Dodałam również kilka plasterków szynki parmeńskiej. Muszę napisać, że bardzo smakowicie wyszła ta jesienna focaccia. Moja focaccia jest wykonana ze stosunkowo cienkiego ciasta, tak jak najbardziej lubię. Jeśli jednak wolicie grubsze ciasto, wystarczy że przygotowane według tego przepisu ciasto drożdżowe nie rozciągniecie na blasze tak mocno jak ja to zrobiłam. Focaccię upiekłam podobnie jak piekę domową pizzę czyli w dwóch etapach. Podczas pierwszego etapu zostaje upieczone ciasto, w tym przypadku od razu z konfiturą z cebuli. Z kolei podczas drugiego etapu pieczenia, który jest bardzo krótki, piekłam focaccię z pozostałymi dodatkami czyli z figami i szynką parmeńską. W ten sposób figi pozostały jędrne. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki z na ciasto
 
 
składniki na konfiturę
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: do letniej wody dodajcie drożdże (1), cukier (2) oraz mąkę (3).

Dodajcie również olej (4). Rozpocznijcie wyrabianie ciasta. W razie potrzeby dodajcie odrobinę wody lub odrobinę mąki, w zależności od konsystencji ciasta. Dodajcie sól (5). Ciasto wyrabiajcie do momentu połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełóżcie do półmiska i jego powierzchnię posmarujcie olejem (6).

Półmisek przykryjcie szczelnie folią spożywczą i odstawcie ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia (7). Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją ilość (8). Konfitura z cebuli: w czasie kiedy ciasto rośnie, możecie przygotować konfiturę z cebuli (9). Całą procedurę krok po kroku jak wykonać konfiturę znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ.

Drugie wyrastanie ciasta: blaszkę do ciasta posmarujcie olejem (10) i wyłóżcie na nią ciasto (11). Palcami rozciągnijcie ciasto (12). Przykryjcie ciasto ręcznikiem i pozostawcie je jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczenie ciasta: na ciasto połóżcie konfiturę z cebuli (13) i ciasto przykryjcie arkuszem papieru do pieczenia (14). Ustawcie piekarnik na 220 stopni i włóżcie focaccię do piekarnika na najniższą półkę. Czas pieczenia to około 10 minut. W tym czasie możecie przygotować figi i szynkę (15).

Po wskazanym czasie wyjmijcie focaccię z piekarnika, zdejmijcie papier i dodajcie na wierzch szynkę, figi i świeży tymianek (opcja) (15) (17) (18). Włóżcie focaccię z powrotem do piekarnika na wyższą półkę i kontynuujcie pieczenie przez około 5 minut lub do czasu kiedy powierzchnia ciasta się zarumieni.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE