PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-07

Focaccia z patelni

Focaccia z patelni z szynką i mozzarellą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 8
 
Przeczytaj również: Krem z kalafiora

Z cyklu przekąski proponuję przepis na focaccię z patelni. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, ciasto składa się z kilku podstawowych składników, które wystarczy wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Oczywiście polecam ten drugi sposób. Jest najszybszy. Gotowe ciasto możecie podzielić i rozwałkować na 2 duże płaty i tak powstanie 1 focacia którą po usmażeniu podzielicie na mniejsze kawałki, jak tort lub możecie wykonać małe focaccie tak samo jak ja to zrobiłam. Z podanych w przepisie ilości składników wyszło mi 8 sztuk.
Spektrum możliwości wykonania nadzienia jest niezliczone. Zawsze dobrze jest włożyć ser, najlepiej taki, który na skutek oddziaływania wysokiej temperatury zacznie się ciągnąć. Następnie polecam min. szynkę, salami, boczek. Dodajcie również aromatyczne zioła. Ja do moich focacci dodałam ser mozarella, szynkę gotowaną, oregano i pieprz. Focacie polecam jako przekąskę na przykład do piwka laugh

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Odmierzcie składniki i włóżcie je do dzieży robota (1). Woda powinna być letnia. Przy pomocy haka wyróbcie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wytnijcie kółka (2) (3).

Na każdej porcji połóżcie plasterek sera (4), aromatyczne zioła (5), dodajcie pieprz oraz kawałeczki wędliny (6).

Na tak przygotowaną focaccię połóżcie drugie kółko (7) i sklejcie focaccię jak pieroga (8). Do smażenia focacci potrzebna jest nieprzywierająca patelnia. Rozgrzejcie patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażcie focaccię przez około 12 minut. W połowie tego czasu obróćcie focaccię na drugą stronę (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE