PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Gnocchi dyniowe z tuńczykiem

gnocchi dyniowe z tuńczykiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Stek wołowy w sosie grzybowym

Zapraszam na inspirujący przepis na gnocchi dyniowe w aromatycznym sosie z tuńczykiem. Przepis jest niezwykły, składają się na niego domowe gnocchi wykonane z ziemniaków i puree z dyni z domieszką gałki muszkatołowej i szczypty cynamonu oraz sos o delikatnej nucie morza uperfumowany tymiankiem, białym winem, złamany ostrymi kaparami z wkładką w postaci kawałków tuńczyka. Przepis i procedurę wykonania gnocchów dyniowych znajdziecie TUTAJ. Cały przepis należy do kategorii dań slow food i dedykowany jest przede wszystkim dla menu okolicznościowego. Sos do kluseczek dyniowych, wykonuje się stosunkowo szybko. W przepisie został wykorzystany tuńczyk w zalewie z oleju. Tuńczyk został dodany do sosu w ostatniej fazie gotowania, dzięki czemu jest wyraźnie wyczuwalny w całej kompozycji. Piękne danie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać sos do tego dania musicie pokroić na plasterki czarne oliwki (1). Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki fileciki anchois (2). Na patelnię dodjcie oliwę (3).

Do rozgrzanej oliwy dodajcie czosnek i poczekajcie 2-3 minuty, aż czosnek zaaromatyzuje oliwę (4). Następnie dodajcie fileciki anchois (5) i natychmiast dodajcie wodę, aby anchois się rozpuściły (6).

Dodajcie płatki papryki (7), przygotowane wcześniej oliwki (8) oraz listki tymianku. Możecie użyć tymianek mrożony (9).  

Dodajcie kapary (10). Na samym końcu dodajcie tuńczyka (11) oraz wino (12). Pozostawcie lekką konsystencję sosu, którą będą mogły wchłonąć gnocchi. 

Na koniec dodajcie do sosu natkę zielonej pietruszki(13). Sos gotowy (14). Ugotujcie gnocchi dyniowe, dodajce je do sosu i wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE