PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-05

Gotowana kapusta

gotowana kapusta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 500 g
 
Przeczytaj również: Zapiekane pulpety z mozzarellą

Proponuję przepis na bardzo dobrą przystawkę do obiadu, czyli gotowaną białą kapustę. Przepis wykonałam z kapusty włoskiej. Pozostałe użyte w przepisie składniki z pewnością znajdują się w waszej kuchni. Kapustę nabędziecie w każdej chwili w najbliższym sklepie spożywczym, zatem nie marnujcie czasu, tylko bierzcie się za gotowanie. Jeśli planujecie na obiad zrobienie również na przykład kotletów schabowych lub kotletów mielonych, wybór przepisu na gotowaną białą kapustę, będzie wyborem bardzo uzasadnionym, gdyż kapusta kocha mięso i to ze wzajemnością. Jak zobaczycie przepis nie jest trudny, pyszną białą kapustę będzie w stanie ugotować każdy, nawet ten, który będzie ją przygotowywać pierwszy raz w życiu. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wykonanie przepisu proponuję rozpocząć od cebuli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Na patelni rozgrzejcie olej, dodajcie cebulę, sól i smażcie cebulę tak długo aż stanie się miękka i szklista (2). W czasie kiedy cebula się smaży, z kapusty wykrójcie głąb, a następnie kapustę poszatkujcie (3).

Teraz umieśćcie kapustę w durszlaku i przelejcie ją wrzątkiem (4). Dzięki temu kapusta szybciej skruszeje. Następnie kapustę dodajcie na patelnię do zeszklonej cebulki (5), całość wymieszajcie i dodajcie wodę do ok. ½  wysokości wsadu (6).  

Dodajcie ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe (7) oraz sól i cukier do smaku (8) (9).

Patelnie przykryjcie pokrywką i gotujcie kapustę do miękkości (10). Zajmie to Wam około 30-40 minut. W międzyczasie skontrolujcie czy nie jest koniecznym dodanie wody. Pod koniec gotowania do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (11) oraz łyżkę octu winnego, dzięki którym kapusta stanie się wyrazista w smaku (12). Na koniec sprawdźcie czy kapusta jest doprawiona wg waszego gustu i ewentualnie dodajcie brakującej przyprawy. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE