PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Gotowany kalafior z bułką tartą

Gotowany kalafior z bułką tartą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Stek z grilla w postaci tagliaty

Dziś proponuję gotowany kalafior z bułką tartą. Zapewne wielu z Was przygotowuje kalafior bardzo podobnie. Opowiem Wam co ja robię. Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelnię dodaję masło i kiedy się rozpuści dodaję do niego tartą bułkę. Chwileczkę całość przesmażam, a następnie masłem z bułką tartą polewam gorący kalafior. Całość oprószam mielonym pieprzem oraz dodaję siekany koperek lub natkę zielonej pietruszki, względnie szczypiorek. Zazwyczaj kalafior w takiej postaci podaję z sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem. Kiedy żółtko rozleje się na talerzu i połączy się z masłem jest jeszcze smaczniej. Kalafior według tego przepisu jest najsmaczniejszy w sezonie. Z kalafiorem polecam podać pyszne malutkie młode ziemniaczki. Niebo w gębie- hulaj dusza- piekła nie ma devil. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do wody dodajcie sól (1). Do wody włóżcie kalafior i gotujcie go pod przykryciem do momentu kiedy kalafior stanie się miękki (2). Możecie również włożyć kalafior do wrzątku. Na patelnię dodajcie masło, poczekajcie aż masło się rozpuście i dodajcie tartą bułkę (3).

Przesmażcie masło z bułką tartą przez kilka chwil (4). Ugotowany kalafior wyłóżcie na talerz. Ja w tym momencie dzielę kalafior na mniejsze części (5). Teraz polejcie kalafior przygotowanym masłem z bułką tartą (6).

Do smaku dodajcie mielony pieprz (7) oraz przyprawy, np. posiekany koperek świeży lub mrożony (8). Wielbicielom kalafiora i sadzonego jajka, polecam teraz rozgrzać na patelni tłuszcz, wbić jajka i dodać do ich smaku sól oraz pieprz (9). Po kilku chwilach jajka będą gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE