PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-30

Jagodzianki

Jagodzianki
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 12-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Pączki Bomboloni z kremem cukierniczym

Obligatoryjnie w sezonie na jagody trzeba zrobić koniecznie jagodzianki. Mięciutkie bułeczki z bogatym jagodowym wnętrzem, pokryte lukrem to rozkosz dla podniebienia.
Przepis wymaga poświęcania mu czasu. Jest to konieczne, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Ciasto za mnie wykonał robot. Polecam, to naprawdę duże ułatwienie w pracy.  
Z podanych w przepisie ilości wyszło mi 12 ogromnych jagodzianek. Jeśli się dobrze postarać, to i 15, a nawet 16 sztuk wyjdzie.
Przepis na jagodzianki, jak i same jagodzianki bardzo polecam. Są pyszne. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 
składniki na lukier
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: w letnim mleku rozpuście drożdże i dodajcie tyle mąki, aby powstała gęsta papka. Pozostawcie zaczyn do wyrośnięcia na około 1 godzinę (1). Ciasto: w kuchence mikrofalowej rozpuście masło. Do dzieży robota dodajcie zaczyn, resztę mąki, sól oraz żółtka (2). Rozpocznijcie wyrabiać ciasto przy pomocy haka. Stopniowo dodawajcie roztopione i schłodzone masło (3). Ciasto wyrabiajcie tak długo aż stanie się jednolite.

Na dno miski dodajcie kilka kropel oleju i włóżcie ciasto (4). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (5). Nadzienie: do jagód dodajcie cukier (6)

i mąkę (7). Całość wymieszajcie. Ciasto podzielcie na kawałki, spłaszczcie je dłonią i połóżcie porcję jagód (8) (9)

Jagodzianki dobrze sklejcie i połóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną powierzchnią ku dołowi (10). Pozostawcie jagodzianki do wyrośnięcia na około 30 minut (11). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Jagodzianki muszą się piec przez 25-30 minut. Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodawajcie po trochu gorącej wody (12).

Do aby lukier pozostał biały oraz do smaku dodajcie również sok z cytryny (13). Lukier wymieszajcie i polejcie nim jagodzianki (14) (15)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Ciasto według tego przepisu możecie również wyrobić ręcznie.
  2. Zaczyn możecie również zrobić bez mąki. Wystarczy drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i pozostawić na 30 minut.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE