PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Jak oczyścić małże

małże po oczyszczeniu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 kg
 
Przeczytaj również: Spaghetti Carbonara z tuńczykiem

Coraz częściej można nabyć świeże małże. Małże w czarnych muszelkach to omułki nazywane również mulami. W warunkach naturalnych ten gatunek małży żyje w płytkich wodach mórz i oceanów. Muszelki są przytwierdzone do podłoża skalnego dlatego w muszelkach omułków nie ma piasku. Zatem czyszczenie omułków ogranicza się do oczyszczenia powierzchni każdej muszli oraz wyrwania wystającego z niej wąsa. Sercówki w odróżnieniu od omułków przebywają w morzu na i pod powierzchnią piasku dlatego nie jest rzadkością, że we wnętrz muszelki znajduje się piasek morski. Aby piasek usunąć z muszli, sercówki należy na kilka godzin umieścić je w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej. W tym czasie sercówki otworzą muszelki i zaczną filtrować wodę, przy okazji wypłukując piasek. Z zewnątrz muszelki sercówek są całkowicie czyste i nie wymagają żadnych zabiegów. Świeże małże przechowuje się w lodówce do terminu podanego przez producenta na opakowaniu. Małże, które po ugotowaniu pozostaną zamknięte, najlepiej nie konsumować.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Każdą muszlę z osobna należy oczyścić z zabrudzeń (1). Najlepiej do tego celu użyć noża i druciaka. Przy pomocy noża usuńcie z muszli wystający wąs (2). Nie odcinajcie go, tylko energicznym pociągnięciem go wyrwijcie. Wszystkie muszle dokładnie umyjcie, te które są uszkodzone należy wyrzucić (3). Tak przygotowane małże nadają się do dalszej obróbki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Otwartą muszlę niekoniecznie należy  d razu wyrzucić. Jeśli muszla się zamknie, np. po uderzeniu nią w blat stołu, oznacza, to że znajdująca się w środku małża, jest żywa.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE