PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-22

Jak upiec rybę w piekarniku

Pieczna dorada czyli jak upiec rybę w piekarniku
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Bigos w cieście francuskim

Jak to się mówi- dopóki nie spróbujesz nie posmakujesz, a ja dodam jeszcze, że dopóki nie zrobisz nie przekonasz się jakie to było łatwe. Opowiem Wam dziś o tym w jaki sposób piekę ryby w piekarniku. Do przygotowania dania została użyta dorada. Opisaną metodę wykorzystuję również do przygotowania innych gatunków ryb, na przykład labraksa lub pstrąga.

Ryba musi zostać oczywiście perfekcyjnie oczyszczona wewnątrz i na zewnątrz. Zawsze do środka ryby wkładam aromaty. Zazwyczaj jest to czosnek, gałązka rozmarynu, tymianku może być również pietruszka. Optymalizuję pracę i oprócz upieczenia ryby jednocześnie robię do niej sos. Podstawowy sos składa się oliwy, wywaru ( najlepiej rybny lub warzywny) oraz kapinki białego wina, jeśli takowe posiadam. Polecam również dodać do sosu skórkę z cytryny oraz trochę soku z cytryny. Pieczona ryba podana z podstawową wersją sosu jest perfekcyjna, ale przeważnie idę jeszcze dalej i od razu przygotowuję dodatki. Używam min. pomidorów, papryki, szalotki, cebuli, porów, oliwek i cukinii. Wymienione składniki oprócz tego, że zostaną skonsumowane wraz z rybą, wzbogacą swoim aromatem sos. Tym razem rybę podałam z upieczonym porem i cukinią, przepis znajduje się TUTAJ.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę najlepiej rozpocząć od przygotowania wywaru. Do sosu podstawowego postanowiłam dodać słodkie małe pomidorki, które podczas pieczenia oddadzą mu część swojego soku i sos stanie się lekko pomarańczowy. Pomidorki należy pokroić na połówki (1). Do brzucha oczyszczonej ryby należy włożyć aromat- ja dodałam gałązkę mrożonego tymianku ( 2) i ząbek czosnku (3).

Następnie na dno naczynia do zapiekania ( użyłam blaszki do pieczenia) należy walać oliwę, teraz należy położyć rybę i dodać wywar (4) oraz wino (5). Na końcu dodaję przygotowane dodatki, kolejność ich dodawania nie odgrywa żadnej roli. Tak jak zaznaczyłam u mnie tym razem były to pomidory (6),  

oliwki kalamata (7) oraz kapary (8). Przyjmując, że ryba waży około 250-300 g musi się ona piec przez maksymalnie 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (9). Upieczoną rybę należy wyfiletować i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Instrukcja filetowania ryb znajduje się TUTAJ.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Ilość wywaru będzie tak naprawdę zależeć od wielkości naczynia do zapiekania. Wystarczy aby ilość płynu wynosiła 5-6 mm. Czym większe naczynie wybierzecie tym więcej wywaru musicie użyć.

Jeśli po wskazanym czasie pieczenia sos będzie zbyt rzadki, szybko możecie go zredukować na patelni.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE