PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-05

Jak usunąć skórkę z papryki

Jak usunąć skórkę z papryki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Pieczone bataty z figami i serem

Ten kto tutaj trafił to albo dlatego, że właśnie szuka sposobu jak usunąć skórkę z papryki lub zajrzał to z ciekawości  aby przekonać się czy na pewno porady dotyczą ściągania skórki z papryki. Rodzi się pytanie- po co usuwać skórkę z papryki ? Jest kilka świetnych przepisów do których używa się „ ugotowany” miąższ papryki. Wyobraźcie sobie przystawkę wykonaną z miąższu papryki w postaci roladek z farszem wykonanym na przykład z ulubionego serka z dodatkiem kaparów,  tuńczyka czy innych dodatków. Albo chcielibyście wykonać sos pomidorowy o smaku paprykowym lub chcielibyście wykonać carpaccio z papryki w aromatycznej marynacie z oliwy z dodatkami. Do tego wszystkiego i innych jeszcze inspiracji  potrzebna jest papryka bez skórki. Są dwie metody na to jak pozbyć się skórki z papryki. Zapraszam niżej, aby się z nimi zapoznać. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pierwsza metoda polega na tym, aby każdą sztukę papryki dokładnie opalić nad gazem (1) (2). Wadą tej metody jest to, że trzeba po kolei każdą paprykę opalać oraz to, że nie wszyscy posiadają kuchenki gazowe. A zatem przechodzimy od razu do drugiej metody. Druga metoda polega na „ upieczeniu” papryki w piekarniku, a zatem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy paprykę (3).

Piekarnik z umieszczonym w nim pojemnikiem z wodą należy ustawić na 160 stopni (4). Dzięki parze papryka pozostanie soczysta. Papryka musi się „ piec” przez około 50 minut, czyli do momentu, kiedy będzie ze wszystkich stron mocno pomarszczona. W międzyczasie polecam, aby jeden czy dwa razy obrócić paprykę (5). Następnie paprykę należy umieścić w foliowym worku (6).

Para która wytworzy się wewnątrz worka spowoduje, że później jeszcze łatwiej będzie Wam usunąć skórkę z papryki (7). Po około 10 minutach otwórzcie worek, poczekajcie, aż papryka troszeczkę wystygnie i ściągnijcie z niej skórkę (8). Na końcu pozostaje już tylko otworzenie papryki ( ze środka wyleje się trochę wody) i oczyszczenie jej z nasion (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE