PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-28

Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Ciasto miodowe z orzechami w karmelu

Udane bezy muszą być leciutkie i wprost rozpływać się w ustach. Oto kilka porad jak zrobić bezy.
Najlepiej używać świeżutkie jajka. Białko od żółtek należy dokładnie oddzielić i powinno mieć ono temperaturę pokojową. Ilość cukru, którą należy użyć do zrobienia bezy wynosi dwukrotność ilości białek a to oznacza, że mając na przykład 100 g białek należy odważyć 200 g cukru. Można do zrobienia bez używać zarówno cukru w kryształkach oraz cukru pudru. Dobrze jest dodać do białek szczyptę soli lub kilka kropel cytryny. Cytryna oprócz właściwości wybielających zneutralizuje zapach białka. Jeśli na początku ubijania doda się zbyt dużo cukru wówczas bezy będą zbite, z kolei jeśli cukier doda się na końcu ubijania, wówczas beza będzie bardzo krucha i może pękać. Najlepiej cukier dodawać partiami. Bezy nie lubią wysokiej temperatury. Maksymalnie można je piec w temperaturze 120 stopni, wyższa temperatura powoduje, że bezy na zewnątrz się przypieką i ściemnieją, a w środku pozostaną ciągnące się i gumiaste. Czas pieczenia bez to średnio 2 godziny. Na końcu bezy należy wysuszyć pozostawiając je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Oto przepis na perfekcyjne bezy. Zapraszam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do dzieży robota dodajcie oddzielone od żółtek białka, sok z cytryny i odrobinę cukru (1) (2) (3). Rozpocznijcie ubijanie białka na niskich obrotach.

Kiedy białka będą już lekko ubite zwiększcie obroty i dodawajcie stopniowo cukier (4). Białka należy ubijać tak długo aż masa stanie się zwarta i lśniąca. Zajmie Wam to od 5-10 minut (5). Ubite białko włóżcie do rękawa cukierniczego i uformujcie na papierze do pieczenia bezy o kształcie, który się Wam podoba (6). Nastawcie piekarnik na 110-120 stopni. Pieczenie: 110-120 stopni – 60 minut, 90-100 stopni- 60 minut. Studzenie w piekarniku: cała noc.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE