PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-25

Jak zrobić ciasto na ptysie

Jak zrobić ciasto na ptysie
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 500 g ciasta
 
Przeczytaj również: Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem, szynką i pomidorami

Ciasto na ptysie jest wykonywane z tzw. ciasta parzonego. Ciasto parzone jest delikatne, pięknie pachnie, a z uwagi na neutralność w smaku, ciasto parzone wykorzystuje się do przygotowania deserów tj. ptysie, eklerki, profiteroles oraz do przygotowania dań wytrawnych tj. groszki, kulki serowe czy kanapeczki bankietowe. Jak sami zauważyliście każde z wymienionych przepisów niesie za sobą nutę rozpusty, niezależnie od tego czy jest deserem czy przekąską do wina czy piwa. Domowy przepis nie ma sobie równych. Łooo laugh
Przepis na ciasto ptysiowe naprawdę nie jest trudny. Gwarantuję, że przedstawione poniżej instrukcje są niezawodne, najtrudniejszym etapem w całym procesie tworzenia ciasta parzonego będzie decyzja o wstaniu z fotela i pójściu do kuchni. Drugą gwarancją, którą Wam daję jest to, że ciasto parzone według tego przepisu wyjdzie Wam wzorowe, leciutkie, z olbrzymimi dziurami w środku i pachnące, którym będziecie się mogli chwalić na mieście. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do wody dodajcie masło, cukier oraz sól (1) (2) (3).

Kiedy woda się zagotuje dodajcie całą ilość przygotowanej mąki (4). Zredukujcie gaz i mieszajcie masę do momentu kiedy składniki się połączą, ciasto stanie się jednolite i odejdzie od brzegów garnka. Zajmie Wam to kilka chwil (5). Ciasto przełóżcie do miski i poczekajcie aż przestygnie. Do letniego ciasta dodawajcie po jednym jajku (6).

Kiedy pierwsze jajko się wchłonie dodawajcie następne jajka (7). Ponieważ w przepisie nie podaję gramatury jajek tylko sztuki jaj, dlatego ostatnie jajko pozostawcie w rezerwie. Teraz wytłumaczę POWODY. Test kleistości ciasta: po dodaniu 4 jajek, jeśli ciasto się rozciąga pomiędzy palcami to znaczy, że ciasto jest gotowe. Jeśli ciasto się nie rozciąga (8), to znaczy, że ostanie jajko musicie rozkłócić przy pomocy widelca i po trochu dodawać je do ciasta, oczywiście jajko musi się wchłonąć (9)

Kiedy ciasto, w teście kleistości, będzie się ciągnąć pomiędzy palcami znaczy, że ciasto jest gotowe (10). Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego i uformujcie je w kształt adekwatny do przepisu, który chcecie zrealizować po jego upieczeniu (11) (12). Pieczenie: 210 stopni – 10 minut, 180-190 stopni- ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się ładnie zabrązowi. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Masło najlepiej pokroić w kostkę. Jeśli do wody doda się masło w jednym kawałku jest ryzyko, że część wody wyparuje przed rozpuszczeniem się masła, a to zachwieje z kolei proporcje składników przepisu i adekwatnie sukces całej operacji.
  2. Nie ukrywam, że połączenie ciasta z jajkami przy pomocy łyżki to nie jest tzw. bułka z masłem. Mikser ręczny jest bardzo pomocny, choć bardzo szybko ciasto podchodzi w górę i trzeba je ściągać w dół właśnie przy pomocy łyżki. Robot planetarny jest najwygodniejszym rozwiązaniem. Użyłabym go, ale właśnie kręcił chleb laugh
  3. Ciasto parzone możecie piec na: nieprzywierających blaszkach. Alternatywą jest zwykła blacha z wyposażenia piekarnika posmarowana roztopionym masłem, nadmiar masła należy wytrzeć przy pomocy ręcznika papierowego, ponieważ wystarczy warstweka tłuszczu do upieczenia ciasta ptysiowgo, lub ciasto można piec na papierze do pieczenia, tak jak ja to zrobiłam. W tym ostatnim przypadku warto mieć pod ręką dodatkową parę rąk, która przytrzyma papier podczas porcjowania ciasta.  
  4. Pamiętajcie aby pomiędzy porcjami ciast pozostawić miejsce, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Wuzetka
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE