PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-26

Jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 0.5 l
 
Przeczytaj również: Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Dziś pokażę Wam jak zrobić karmel, który możecie użyć do słodkich wypieków, do dekoracji deserów i na przykład do popcornu- jeśli lubicie popcorn z karmelem. Karmel, według tego przepisu, możecie użyć również do dekoracji pierników. Przepis przyda się Wam również do wykonania wielkanocnych mazurków oraz na przykład do rozpustnych tart wypełnionych karmelem i polanych grubą warstwą równie rozpustnej czekolady.
Przepis na karmel jest naprawdę bardzo łatwy, ale chciałabym zwrócić Waszą uwagę na zachowanie szczególnej ostrożności podczas jego przygotowania. Musicie wiedzieć, że gotujący się karmel jest naprawdę bardzo gorący i żartów z karmelem nie ma. Newralgicznym momentem w przepisie jest ten, kiedy dodaje się do karmelu zimną śmietanę. Aby uspokoić sytuację w garnku, karmel zawsze należy zdjąć z palnika. Używajcie również długich drewnianych łyżek, aby zachować maksymalną odległość od gorącego karmelu. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM o tym jak przygotować karmel.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do garnka dodajcie cukier i wodę (1) (2). Rozpocznijcie gotowanie karmelu. Nie mieszajcie zawartości garnka, pozwólcie karmelowi samemu się robić (3).

Poszczególne etapy gotowania karmelu (4) (5). Bursztynowy karmel zdejmijcie z palnika i dodajcie do niego śmietanę (6). Całość wymieszajcie do połączenia się składników. Różnica temperatur pomiędzy śmietaną a karmelem może spowodować, że karmel się częściowo zetnie.

Jednak po umieszczeniu garnka ponownie na palniku i kontynuuwaniu mieszania (7), karmel przyjmie jednorodną konsystencję. Teraz dodajcie masło i kontynuując mieszanie zaczekajcie aż masło się rozpuści (8). Na koniec wykonajcie ewentualnie delikatną redukcję karmelu. Miejcie jednak na uwadze to, że po wystudzeniu karmel stanie się gęściejszy (9).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do karmelu możecie dodać również odrobinę soli morskiej. W ten sposób otrzymacie SŁONY KARMEL, który wyśmienicie komponuje się ze słodkimi deserami.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE