PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-08

Jak zrobić ogórki kiszone

Jak zrobić ogórki kiszone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3-7 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 2 słoiki
 
Przeczytaj również: Brownie z wiśniami

Przedstawiam Wam metodę jak zrobić kiszone ogórki. Dobry kiszony ogórek swoje tajemnice ma, dlatego skorzystałam z porad Asi z bloga Apetyt na Kuchnię. Asia kisi wszystko co jej wpadnie w ręce, zatem  nie ulega wątpliwości, że Asia w kwestiach kiszenia warzyw doświadczenie ma. Wyprzedając fakty, potwierdzam, że metoda Asi jest sprawdzona- bez żadnego wysiłku zrobiłam słoik wspaniałych kiszonych ogórków.
Teraz o tajemnicach kiszenia ogórków. Najlepiej do kiszenia ogórków użyć małych, maksymalnie średniej wielkości zdrowych, gruntowych ogórków. Standardowe przyprawy to liście chrzanu, korzeń chrzanu o grubości 2-4 cm, koper, czosnek oraz sól. 
Handlowcy, słusznie wyczuwając nasze apetyty na kiszone ogóreczki, zaopatrują sklepy w zestawy przypraw, wśród których znajdziecie wszytko co Wam potrzeba do kiszenia, oczywiście oprócz wody i soli.  
A propos soli. Asia poradziła mi, że mam używać sól niejodowaną. Co więcej, przestrzegła mnie, że jej teściowa pomyliła torebki, użyła soli jodowanej i ogóreczki stały się kapciami sad Asia najczęściej stosuje sól himalajską, z kolei ja, stosuję tylko sól morską. Jedna i druga sól to wytwór natury, ale znak zapytania powstał jak zachowa się ogórek potraktowany solą morską. Eksperyment przeprowadziłam i mogę poinformować, że ogóreczki przeżyły ba, bardzo miło wspominam sesję fotograficzną z ogóreczkami. Zaraz po wyłączeniu aparatu, kanapeczki zżarałam, “dekorację” wypiłam i poczułam się ukontentowana.
Podsumowując- metoda Asi- 1.5 litra wody+ 3-4 łyżki soli+ przyprawy na oko+ ogórki. Wszystko do wyczerpania składników. W wersji ogórków kiszonych na zimę- 1,5 litra wody + 1 łyżka soli+ przyprawy również w ilości na oko. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania zalewy. Zatem zagotujcie wodę, dodajcie sól i pozostawcie wodę do wystudzenia. Słoik wyparzcie gorącą wodą. Koper i liście chrzanu umyjcie, korzeń chrzanu oraz czosnek obierzcie z łupin. Na dno słoika dodajcie część liści chrzanu oraz koper (1). Teraz w słoiku bardzo ciasno ułóżcie ogórki (2). Przestrzeń wypełnijcie pozostałymi liśćmi chrzanu oraz kopru (3).

W wolne miejsca upchnijcie ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu (4). Na koniec do słoika dodajcie przygotowaną wodę z solą, w ilości takiej, aby ogórki zostały całkowicie nią przykryte (5). Słoik przykryjcie talerzykiem i pozostawicie do kiszenia (6). W wersji małosolnej ogórki będą gotowe po 2-3 dniach. W wersji kiszonej ogórki będą gotowe po 7-8 dniach  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE