PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-18

Jak zrobić szagówki

Jak zrobić szagówki
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Tradycyjny Sos Boloński Ragu

W Poznaniu wykonujemy kilka rzeczy na szagę. Chodzimy na szagę, tniemy i kroimu na szagę; pewnie jeszcze coś na szagę by się znalazło. Robić coś na szagę to znaczy robić coś nie na prosto czyli mówiąc krótko, na szagę oznacza czynność pod kątem. Od szagi wzięła się nazwa klusek ciętych pod kątem czyli szagówek. Ale to nie wszystkie ciekawostki o których chciałam napisać. Mało co nie spadałam z ryczki ( z krzesła) kiedy okazało się, że składniki poznańskich szagówek w 100% odpowiadają włoskim gnocchom. Niesamowite prawda ? Dla mnie była to bardzo dobra nowina, jako że połowa rodzina pochodzi właśnie z Włoch, propozycja szagówek spotkała się z bardzo miłym przyjęciem, powiedziałabym nawet, że wręcz z otwartymi ramionami. Szagówki- w poznańskim- podaje się do dań obiadowych zamiast ziemniaków. Można je również serwować okraszone, tak samo jak tradycyjne pierogi, czyli smażoną cebulką i boczkiem. U mnie szagówki skończyły w sosie bolońskim. Fakt, że kluseczki były pocięte na szagę, nikomu to nie przeszkadzało wink Gdybyście mieli ochotę porównać przepis na włoskie gnocchi, zerknijcie go TUTAJ.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ziemniaki w łupinach ugotujcie do miękkości. Następnie łupiny obierzcie i ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (1) (2). Dodajcie mąkę. Nie zaszkodzi jeśli ją przesiejcie (3)

Dodajcie sól (4). Składniki wymieszajcie i dodajcie jajko (5) i jeszcze raz wszystko wymieszajcie. Ciasto wyłóżcie na stolnicę i krótko je wyrabiajcie, tylko do połączenia się składników (6).

Teraz odkrójcie kawałki ciasta i je zrolujcie, a następnie lekko spłaszczcie (7). Odkrawajcie kluseczki szagówki, oczywiście pod kątem (8). Gotowe szagówki (9) gotuje się tak jak domowy makaron czy pierogi, czyli wystarczy je wrzucić do osolonej i gotującej się wody. Kiedy wypłyną to znaczy, że są gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE