PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Kalmary w sosie pomidorowym- kuchnia włoska

kalmary w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa Ogórkowa

Kalmary w sosie pomidorowym to kolejny przepis na kalmary, który podpatrzyłam jak go wykonują Włosi. Przepis pochodzi z okolicy Sorrento i jego cechą charakterystyczną jest wyczuwalna lekka nuta rozmarynu w sosie pomidorowym w którym duszone są kalmary.  Do wykonania przepisu oprócz dużych tub kalmarów, potrzebnych jest zaledwie kilka składników min. czosnek, czarne oliwki bez pestek, białe wino do nadania sosowi aromatu i wspomniany już rozmaryn. Najprościej jest użyć pomidorów bez skórki z puszki. Jeśli pomidory są w całości lub są pokrojone na duże kawałki warto je przed dodaniem do gotowania rozdrobnić przy pomocy kuchennego blendera. Sos pomidorowy według tego przepisu musi być stosunkowo gęsty i błyszczący, co oznacza, że pod koniec gotowania, kiedy kalmary będą już dobrze uduszone i miękkie, płyny należy odparować. Kalmary w sosie pomidorowym podaje się z białym pieczywem.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować kalmary w sosie pomidorowym musicie przygotować bazę dla sosu. W tym celu drobno pokrójcie i połączcie czosnek (1), rozmaryn (2) oraz czarne oliwki (3).

Na patelni rozgrzejcie oliwę (4). Dodajcie naszą bazę (5), czyli czosnek, rozmaryn i czarne oliwki (6).

Dodajcie również odrobinę płatków chilli (7). Całość musicie przez chwilę przesmażyć. Kalmary jeśli są mrożone, musicie je rozmrozić i pokroić w paski i dodać do bazy (8). Znów chwilę wszsytko przesmażcie, aż kalmary zaczną się skręcać w spiralki (9).

Dodacjie białe wino (10) i poczekajcie aż w większości odparuje. Teraz dodajcie pomidory z puszki (11). Całość duście pod przykryciem do momentu, kiedy kalmary staną się miękkie. Zajmie to Wam około 40 minut (12).  

W międzyczasie dodajcie do smaku sól (13). W razie potrzeby dodajcie również wodę. Kiedy kalmary będą miękkie, zdejmijcie pokrywkę, odparujcie płyny i dodajcie natkę zielonej pietruszki (14). Sos pomidorowy powinien być błyszący od oliwy (15). Kalmary polecam podawać z białym pieczywem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE