PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-07

Kalmary ze szparagami

Kalmary ze szparagami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Tarta z owocami i kremem budyniowym

Proponuję Wam przepis na szparagi i kalmary inny niż wszystkie.  Danie buduje się krok po kroku. Przepis jest zbyt dobry, aby zakwalifikować go do dań głównych, dlatego umieszczam go w kategorii przystawek z owoców morza
Ten przepis to jest piękny starter do pięknej kolacji ze znajomymi, przyjaciółmi oraz rodziną. Ciąg dalszy przyjęcia możecie skomponować rzucając okiem na dania główne z kategorii ryb oraz owoców morza.
W przepisie wykorzystałam maluteńkie kalmary, największa miała raptem 5 cm. Po ugotowaniu, mięczak miał nie więcej niż 2 centymetry. Kalmary nabyłam w sieciówce. Zatem, jeśli chcielibyście przepis odtworzyć w swoim zaciszu domowym, miejcie oczy szeroko otwarte. Zamrażarki sklepowe skrywają skarby, o których nawet kierownicy sklepu już dawno zapomnieli.
Kalmary, nawet jeśli są bardzo malutkie, warto zrewidować. Rzućcie również okiem na instrukcję jak oczyścić kalmary. Nie ukrywam, że przez 15 minut dokonywałam inspekcji 450 g mięczaków, z czego usunęłam przynajmniej 1/4 w postaci głów, chrząstek, skórki i takich tam. Pod tym względem jestem mało kompromisowa, nawet gorsza niż bajkowy Kopciuszek. Kalmary nie są wyjątkiem. Kurczaka traktuję tak samo laugh
Na zakończenie w dwóch słowach opowiem Wam o rezultacie: otrzymacie pyszny sos, z pyszną wkładką w postaci malutkich kalmarów z chrupiącymi szparagami w towarzystwie słodkich pomidorków, bo takie zostały użyte do przygotowania przepisu. Coś wspaniałego heart

•Składniki•

 
składniki dla kalmarów
 
 
składniki dla szparagów
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie kalamrów: na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku (1). Całość duście przez kilka minut. Następnie dodajcie oczyszczone kalmary oraz wino i wodę (2) (3)

Duście kalmary przez około 30 minut pod przykryciem. Do smaku dodajcie sól, pieprz, dla wyrazistości dania dodajcie płatki papryki, dla aromatu dodajcie licie bazylii (4) (5) (6).

Przygotowanie szparagów: szparagi obierzcie z łupin. Odkrójcie czubki szparagów. Do osobnej patelni dodajcie ząbek czosnku oliwę oraz łodygi szparagów (7). Dodajcie wodę do 3/4 wysokości wsadu i duście szparagi do miękkości pod przykryciem (8) (9).

Składanie dania: do ugotowanych szparagów dodajcie czubki szparagów (10). Całość gotujcie jeszcze przez 1-2 minuty. Do mięciutkich kalmarów dodajcie pokrojone słodkie pomidorki daktylowe lub koktajlowe oraz przygotowane szparagi (11) (12). Całość doprawcie do smaku. Kalmary ze szparagami są gotowe. Podawajcie je z wybornym pieczywem, którym będzie można zbierać sos z talerza.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Polecam do przygotowania tego przepisu użyć długie i chudziutkie zielone szparagi.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE