PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-14

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 14
 
Przeczytaj również: Ciasto na pierogi ze szpinakiem

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego to pyszna przekąska. Przepis na kapuśniaczki jest łatwy i szybki do wykonania pod warunkiem, że dysponujecie przygotowaną już kapustą. Jako że w okresie świątecznym kapusty w domu nikomu nie brakuje, polecam nadwyżkę zamrozić i użyć do przygotowania sylwestrowego lub karnawałowego menu. Około pół kilograma kapusty z grzybami, fasolą, grochem lub z pieczarkami oraz rulon francuskiego ciasta da Wam około 10-14 porcji. Różne rodzaje kapusty możecie również łączyć, wówczas będzie jeszcze smaczniej. Ja do wykonania kapuśniaczków użyłam kapusty z pieczarkami, której część wykorzystałam do krokietów- przepis na krokiety znajduje się TUTAJ oraz nadwyżkę kapusty z grzybami, którą ugotowałam specjalnie do wykonania pierogów świątecznych. Przepis na pierogi znajduje się TUTAJ. Pomysł jak optymalnie wykorzystać kapustę świąteczną podsunęła mi Marzenka z bloga Zacisze Kuchenne, na który Was również serdecznie zapraszam. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozłóżcie rulon ciasta francuskiego, papier od ciasta pozostawcie (1). Na cieście ułóżcie równomiernie kapustę pamiętając, aby zachować pusty margines kilku centymetrów na dole lub na górze rulonu, co pozwoli na sklejenie się ciasta francuskiego (2). Ciasto zrolujcie wzdłuż krótszej krawędzi i pokrójcie je na porcję około 3 centymetrowe (3).

Jajko rozkłóćcie widelcem i każdą porcję posmarujcie jajkiem (4) (5) (6). Kapuśniaczki umieśćcie na blasze wyłożonej papierem od ciasta francuskiego lub papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Kapuśniaczki muszą się piec przez około 30 minut lub do momentu kiedy staną się złote. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE