PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-29

Kapuśniak

Kapuśniak
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji:
 
Przeczytaj również: Zapiekane tortellini pod beszamelem

Zapraszam wszystkich na tradycyjny polski kapuśniak, umiarkowanie kwaśny, z kawałkami mięciutkiego gotowanego mięsa i ziemniakami i grzybami.
Prawdziwy kapuśniak powinien być również aromatyczny. Dlatego pamiętajcie dodać do zupy suszone grzyby, kminek i wędzonkę. Porcja takiego kapuśniaku, podana na przykład z kromką chleba posmarowanej masłem to prawdziwa przyjemność jedzenia. Do przygotowania kapuśniaku użyłam ładne wieprzowe żeberka, które po ugotowaniu obrałam z mięsa i dodałam z powrotem do zupy. Zamiast wędzonego boczku użyłam kawałek wędzonej wieprzowej kości. Kapuśniak nie jest trudną zupą, co najwyżej można powiedzieć, że jego ugotowanie wymaga czasu, gdyż najpierw należy ugotować do miękkości mięso, następnie kapustę, a na samym końcu jeszcze warzywa. No cóż polska kuchnia  nie słynie z szybkich przepisów, za to daniom nie można odmówić smaku. Zapraszam na szczegóły przepisu na rozgrzewający i treściwy kapuśniak. Pyszny !  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Suszone grzyby opłuczcie po bieżącą wodą, następnie zalejcie je wrzątkiem i pozostawcie wodzie, aby napęczniały. Żeberka i wędzone kości włóżcie do zimnej wody (1). Doprowadźcie wodę do wrzenia i usuńcie szumowiny. Ja zmieniam zawsze wodę i myję garnek. Dodajcie liści laurowe, sól (2) i gotujcie żeberka pod przykryciem do momentu kiedy staną się miękkie. W połowie czasu dodajcie włoszczyznę (3).

Miękkie żeberka oraz warzywa wyjmijcie z wywaru; oddzielcie mięso od kości i pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajcie poszatkowaną kapustę (4), pokrojone grzyby oraz wodę w której grzyby się moczyły (5). Kontynujcie gotowanie do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Zajmie Wam to około 40-60 minut. W tym czasie przygotujcie zasmażkę: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie, zeszklijcie na tłuszczu i dodajcie mąkę (6). Całość smażcie do momentu, kiedy zasmażka stanie się złota.

Gotową zasmażkę dodajcie do kapuśniaku (7). Do smaku dodajcie kminek, pierz i sól. 20 minut przed końcem gotowania dodajcie do zupy pokrojone ziemniaki i marchew (8). Do gotowej zupy dodajcie kawałki pokrojonego mięsa (9). Zupa jest najlepsza kiedy się przegryzie.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Wędzona kość, którą użyłam do przygotowania kapuśniaku miała długość 10 cm. Po kilkunastu minutach gotowania wywaru, usunęłam ją z wywaru, aby zupa nie została zdominowana przez aromat wędzonki.
  2. Wygotowaną wodę uzupełnijcie, dolewając gorącą wodę.
  3. W handlu można nabyć mniej kwaśną kapustę, tzw. kapustę na surówkę. Taką kapustę polecam użyć do kapuśniaku. Jesli kapusta jest bardzo kwaśna, przed dodaniem jej do zupy, przelejcie ją na durszlaku gorącą wodą.
  4. Zarówno wędzonka oraz kapusta są słone, dlatego ostatecznie najlepiej kapuśniak przyprawić solą po przegryzieniu się smaków.
  5. Zamiast całych ziarenek kminku, możecie użyć kminek mielony. Ja dodałam jeden i drugi rodzaj kminku.   
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Flaki
 
 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE