PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-15

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Dorsz z groszkiem w sosie pomidorowym

Dobrej kapusty zasmażanej nigdy dość. Proponuję przepis na zasmażaną kiszoną kapustę z dodatkiem wędzonego boczku. Przystawka w tej postaci będzie wspaniałym uzupełnieniem obiadu na który podacie tradycyjne smażone kotlety wieprzowe lub drobiowe, kapustę polecam również do kotletów mielonych oraz do szarych klusek.
Przepis wykonałam z 2 gatunków kiszonej kapusty – kwaśniej oraz takiej bardziej delikatnej, którą używa się do przygotowywania surówek.  Przygotowanie dobrej zasmażonej kapusty nie jest trudne. Podczas duszenia kapustę doprawia się aromatami w postaci liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Dla zdrowia i smaku polecam również solidną szczyptę mielonego kminku. Przysłowiową kropkę na „i” jest dodatek podsmażonego wędzonego boczku oraz złota zasmażka, którą przygotowuje się z smażonej na suchej patelni mąki, zeszklonej cebuli i wody. Naprawdę delicja. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na zasmażkę
 
 
składniki do kapusty
 
 

•Przygotowanie•

Do pokrojonej kiszonej kapusty dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była prawie że nią przykryta (1). Dodajcie tłuszcz i duście kapustę pod przykryciem do miękkości (2) (3). Zajmie Wam to około 40-50 minut. W razie konieczności dodajcie gorącej wody.

W międzyczasie czasie dodajcie wszystkie aromaty oraz cukier i sól jeśli jest to konieczne (4) (5). Na osobnej patelni przesmażcie pokrojony w kostkę boczek i dodajcie do ugotowanej kapusty (6).  

Przygotowanie zasmażki: na pozostałym po smażeniu boczku tłuszczu, zeszklijcie cebulę. Teraz do cebuli dodajcie 1-2 łyżki mąki usmażonej na suchej patelni (7). Dodajcie wodę (8), całość wymieszajcie, zagotujcie i dodajcie do kapusty (9). Duście kapustę jeszcze przez chwilę, ewentualnie doprawcie do smaku. Kapusta jest najlepsza na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przystawkę z kapusty kiszonej zasmażanej możecie również wykonać bez boczku.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE