PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-02

Kapusta po śląsku- Modro Kapusta

Kapusta po śląsku-modro kapusta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Malinowa Chmurka

Oto przepis na kapustę po śląsku od Łukasz i Magdy.
Dziękuję wszystkim czytelnikom Tapenda.pl którzy pomogli mi zrobić tradycyjny przepis na Modro Kapusta.
“Kapusta warzysz az bydzie aldynte, boczek krejesz w kostka i i robisz z niego skwarki, cebula krejwsz w drobno kostka a cwartka jabka trzesz tarle, cedzisz kapusta na durszlaku dodowosz trocha octu , cebula , sol , cukier , pieprz, kolejność je pierońsko wazno! Ocet i cebula na som wpiyrw zeby byla miynko. Jabko i fet wytopiony ze szkwarkami dodajesz na koncu z jabkiym” laugh
Zapraszam na szczegóły przepisu:

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Boczek pokrójcie na kawałeczki, wrzućcie go na patelnię, wytopcie tłuszcz i nie wyjadajcie skwarek (1). Do garnka dodajcie poszatkowaną kapustę (2), liście laurowe oraz ziele angielskie (3).

Ja już na tym etapie dodałam sól (4). Teraz dodajcie gorącą wodę w ilości, aby kapusta została nią przykryta (5). Gotujcie kapustę aż stanie się miękka- no, prawie miękka. Zajmie Wam to około 30-40 minut. Ugotowaną kapustę odcedźcie na durszlaku. Dosmaczanie kapusty: dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę (6), cukier do smaku ( jeśli brakuje dodajcie również sól)

i ocet (7). Kontynuujcie gotowanie przez około 5 minut. W tzw. międzyczasie dodajcie skwarki, wytopiony z boczku tłuszcz (8) oraz starte jabłko (9). Kapustę doprawcie do smaku mielonym pieprzem. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast octu możecie dodać sok z cytryny- porada Basi smiley

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE