PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-21

Karmelizowane warzywa z patelni

Karmelizowane warzywa z patelni
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pęczek młodych warzyw oraz młodych ziemniaków zmobilizowały mnie do wypróbowania przepisu. Końcowy rezultat przeszedł moje wszystkie najśmielsze oczekiwania. Jeśli smak marchewki i ziemniaków był dla mnie przewidywalny, to bardzo dużą niespodziankę i przyjemność w tej postaci sprawiła mi pietruszka oraz maleńki młody seler i równie maleńki por. Do wykonania przepisu na karmelizowane warzywa użyłam krem octu balsamicznego, brakowało mi jednak odrobiny mocniejszego smaku dlatego tuż przed końcem duszenia spryskałam warzywa 2-3 łyżkami octu winnego, który następnie odparowałam. Ilości podane w przepisie odpowiadają ilości warzyw w 1 pęczku. Jeśli miałabym coś dodać, to z pewnością byłaby to większa ilość pietruszki, selera i pora, bo to o te warzywa przy stole rozgorzała “ walka” laughJeśli jesteście ciekawi z czym podałam karmelizowane warzywa- zajrzyjcie TUTAJ

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Młode ziemniaki umyjcie, a jeśli są bardzo zabrudzone, użyjcie gąbki do ich oczyszczenia (1). Malutkie ziemniaczki pozostawcie w całości, większe sztuki pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Młodą marchewkę tylko umyjcie, a jeśli macie zastrzeżenia do jej skórki to obierzcie ją przy pomocy obieraczki (3).

Grubsze marchewki przekrójcie wzdłuż (4). Ponieważ wszystkie warzywa będą robione równocześnie i chodzi o to aby wszystkie były miękkie, trzeba ujednolicić troszeczkę ich wielkość. Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie sól (5). Następnie dodajcie wszystkie przygotowane warzywa (6)

oraz ziemniaki (7). Całość smażcie, co pewien czas obracając warzywa, przez około 10 minut czyli do momentu kiedy na przykład skórka ziemniaków ładnie się zarumieni. W międzyczasie dodajcie również pieprz do smaku (8). Przed rozpoczęciem duszenia dodajcie oczyszczone z łupin ząbki czosnku (9),

ocet balsamiczny lub krem balsamiczny (10), rozmaryn (11) oraz cukier. Patelnię przykryjcie pokrywką (12) i duście warzywa ( bez dodatku wody) do miękkości. Zajmie to Wam około 10-15 minut. Warzywa w takiej postaci możecie konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno, są pyszne i tak i tak.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE