PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-05-30

Kluski kładzione z kiszoną kapustą

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Proponuję Wam przepis na kładzione kluski wykonane z surowych ziemniaków z kiszoną kapustą. W Wielkopolsce, skąd nadaję, mówimy na te kluski- szare. Jest to związane z tym, że starte ziemniaki wraz z upływem czasu się utleniają i stają się szare. Przepis możecie wykonać o każdej porze roku. Wszystkie składniki przepisu z łatwością znajdziecie w sklepach.
Przepis na kładzione kluski jest trochę intuicyjny, wszystko zależy od ziemniaków. Jeśli z ziemniaków odzieli się sporo wody, wówczas musicie ją usunąć, w przeciwnym wypadku będziecie musieli dodać do ciasta na kluski mnóstwo pszennej mąki pszennej, a to spowoduje, że mąka będzie wyczuwalna w smaku klusek. Ile to jest mało czy dużo wody ocenicie już sami wykonując kładzione kluski.
Do klusek dodaję zawsze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana nadaje ciastu “ miękkiej” kleistości.

Demonstruję sposób jak ugotować kiszoną kapustę Jeśli chodzi i przyprawy dodaję min. mielony kminek. Nie darzę estymą ziaren kminku w kapuście, ale mielony kminek to jest po prostu czad. Bardzo polecam wypróbować kminek w tej postaci. Zakochacie się. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.


•Składniki•

 
składniki na kapustę
 
 
składniki na kluski
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie kapusty: do kapusty dodajcie gorącą wodę w takiej ilości aby przykryła cały wsad garnka (1). Dodajcie olej oraz przyprawy (2) (3) (4) 

sól oraz pieprz do smaku (5). Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do miękkości zajmie Wam to około 45-60 minut. W razie potrzeby dodajcie gorącą wodę. Doprawcie kapustę wg swojego gustu. Przygotowanie szarych klusek: ziemniaki obierzcie z łupin zetrzyjcie na tarce (6).  

Dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól oraz jajko (7) (8). Łyżką wymieszajcie ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto umieszczajcie partiami na talerzyku i łyżką wrzucajcie na wrzącą i osoloną wodę (9). Na początku wrzućcie tylko kilka sztuk. Jeśli kluski będą się rozlatywać musicie dodać do ciasta więcej mąki pszennej.   

Moja propozycja podania: na patelnię dodajcie wędzony boczek oraz cebulę (10). Całość duście do momentu kiedy cebula stanie się miękka. Teraz dodajcie kładzione kluski oraz ugotowaną kiszoną kapustę, w ilości wg gustu (11) (12). Całość wymieszajcie. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE