PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-05-30

Kluski kładzione z kiszoną kapustą

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Sernik na zimno z jagodami

Proponuję Wam przepis na kładzione kluski wykonane z surowych ziemniaków z kiszoną kapustą. W Wielkopolsce, skąd nadaję, mówimy na te kluski- szare. Jest to związane z tym, że starte ziemniaki wraz z upływem czasu się utleniają i stają się szare. Przepis możecie wykonać o każdej porze roku. Wszystkie składniki przepisu z łatwością znajdziecie w sklepach.
Przepis na kładzione kluski jest trochę intuicyjny, wszystko zależy od ziemniaków. Jeśli z ziemniaków odzieli się sporo wody, wówczas musicie ją usunąć, w przeciwnym wypadku będziecie musieli dodać do ciasta na kluski mnóstwo pszennej mąki pszennej, a to spowoduje, że mąka będzie wyczuwalna w smaku klusek. Ile to jest mało czy dużo wody ocenicie już sami wykonując kładzione kluski.
Do klusek dodaję zawsze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana nadaje ciastu “ miękkiej” kleistości.

Demonstruję sposób jak ugotować kiszoną kapustę Jeśli chodzi i przyprawy dodaję min. mielony kminek. Nie darzę estymą ziaren kminku w kapuście, ale mielony kminek to jest po prostu czad. Bardzo polecam wypróbować kminek w tej postaci. Zakochacie się. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na kapustę
 
 
składniki na kluski
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie kapusty: do kapusty dodajcie gorącą wodę w takiej ilości aby przykryła cały wsad garnka (1). Dodajcie olej oraz przyprawy (2) (3) (4) 

sól oraz pieprz do smaku (5). Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do miękkości zajmie Wam to około 45-60 minut. W razie potrzeby dodajcie gorącą wodę. Doprawcie kapustę wg swojego gustu. Przygotowanie szarych klusek: ziemniaki obierzcie z łupin zetrzyjcie na tarce (6).  

Dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól oraz jajko (7) (8). Łyżką wymieszajcie ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto umieszczajcie partiami na talerzyku i łyżką wrzucajcie na wrzącą i osoloną wodę (9). Na początku wrzućcie tylko kilka sztuk. Jeśli kluski będą się rozlatywać musicie dodać do ciasta więcej mąki pszennej.   

Moja propozycja podania: na patelnię dodajcie wędzony boczek oraz cebulę (10). Całość duście do momentu kiedy cebula stanie się miękka. Teraz dodajcie kładzione kluski oraz ugotowaną kiszoną kapustę, w ilości wg gustu (11) (12). Całość wymieszajcie. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE