PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-08

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 25 sztuk
 
Przeczytaj również: Kremowy deser z ciastkami Oreo

Zapraszam na przepis na knedle. Moja preferowana wersja ciasta na knedle z truskawkami to ciasto ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Truskawki kochają ser, dlatego polecam Wam tę wersję przepisu. Knedle podałam z rozpuszczonym masłem, tartą bułką oraz odrobiną cynamonu. To są również moje preferowane dodatki do knedli z truskawkami. Alternatywnie polecam śmietanę.
Przygotowanie knedli nie jest czasochłonne. Ciasto przygotowałam z ziemniaków ugotowanych w łupinach. Po obraniu i dodaniu jaj oraz mąki ciasto wyrabia się tylko do połączenia składników. Jest to tak łatwe, że każdemu się uda. Nie licząc czasu potrzebnego do ugotowania ziemniaków, przygotowanie ok. 25 knedli zabierze Wam nie więcej niż 30 minut. Oto kolejna propozycja na wiosenny obiad. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na knedle
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od ugotowania ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie je przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Podobną procedurę zastosujcie dla sera (1) (2). Dodajcie mąkę, jaja oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiajcie tylko do połączenia się składników (3).   

Ciasto podzielcie na porcje, zrolujcie i podzielcie na kawałki (4) (5). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczcie na dłoni, dodajcie odrobinę cukru (6)

oraz truskawkę (7). Złóżcie knedla oraz zrolujcie go pomiędzy dłońmi w kulkę (8) (9)Gotowanie: knedle włóżcie do osolonej gotującej się wody i gotujcie je przez 2-3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozpuście masło, dodajcie tartą bułkę i polejcie masłem ugotowane knedle. Danie oprószcie cynamonem. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE