PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-12

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 20-25 sztuk
 
Przeczytaj również: Domowa masa makowa

Zapraszam na przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto na knedle wykonałam z ziemniaków z dodatkiem twarogu. Takie ciasto najbardziej mi smakuje w połączeniu z owocowymi knedlami. Klasyczne knedle ze śliwkami kryją w swoim wnętrzu całą śliwkę. Śliwki, którymi dysponowałam były naprawdę duże, zatem gdybym je użyła w całości, knedle miałyby wielkość “piłki” wink To jest powód dla którego śliwki pokroiłam na kawałki, a knedle nie straciły nic a nic ze swojego atrakcyjnego smaku. 
Przepis na knedle należy do przepisów łatwych i dość szybkich w wykonaniu. Planując pracę, można założyć wcześniejsze ugotowanie ziemniaków.
Knedle podałam okraszone masłem z tartą bułką. Na końcu dodałam cynamon. Jeśli wolicie możecie również użyć słodką śmietanę. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na knedle
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę rozpocznijcie od ugotowania w ziemniaków łupinach. Ugotowane ziemniaki obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. Zarówno ziemniaki oraz twaróg  możecie również zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (1) (2). Do ziemniaków i sera dodajcie mąkę, jaja oraz szczyptę soli (3).

Krótko wyrabiajcie ciasto- tylko do połączenia się składników (4). Ciasto podzielcie na porcje, z każdej porcji uformujcie rulon i podzielcie go na kawałki (5). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczcie na dłoni i dodajcie odrobinę cukru (6)

oraz śliwkę (7). W moim przypadku, tak jak już wspomniałam, były to śliwki pokrojone w kawałki. Knedel złóżcie i uformujcie pomiędzy dłońmi w kulkę (8) (9). Gotowanie: knedle włóżcie do osolonej gotującej się wody i gotujcie je przez 2-3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozpuście masło, dodajcie tartą bułkę. Teraz włóżcie ugotowane knedle na patelnię i obtoczcie je w apetycznym masełku. Na talerzu knedle oprószcie cynamonem. Smaczego !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE