PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Koktajl z krewetek

koktajl z krewetek w serwowany muszelkach
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Vitello Tonnato- kuchnia włoska

W menu bufetu z przystawkami i przekąskami nie powinno zabraknąć dobrego koktajlu z krewetek. Oto klasyczna wersja, która bardzo dobrze się sprawdza podczas imprez. Przygotowanie tej przekąski jest bardzo łatwe i wymaga niewiele czasu, a oko cieszy sposób podania krewetek w muszelkach. Głównym składnikiem są oczywiście krewetki. Jeśli decydujecie się na przygotowanie dania z tym skorupiakiem w roli głównej, należy się upewnić, że dysponujecie dobrym produktem. W tapendowej terminologii takie krewetki określam mianem " kurczaków morskich" co oznacza, że krewetka charakteryzuje się dobrą jakością mięsa. W opozycji znajdują się krewetki, które nawet po ugotowaniu sprawiają wrażenie przeźroczystych, z kolei ich konsumpcję można porównać z wrażeniami jakie dostarcza chrupanie kukurydzy. Odradzam. Dressing koktajlu wykonany jest na bazie majonezu z dodatkiem keczupu oraz soku z cytryny. Dobierając proporcje podanych składników należy kierować się własnym smakiem. Koktajl przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miseczki, w której będzie przygotowywany dressing, dodajcie majonez (1). Do majonezu dodajcie keczup (2) i wymieszajcie z sobą oba składniki (3).

Wyciśnijcie sok z cytryny (4) i dodajcie go do mieszanki majonezu z keczupem (5). Do smaku dodajcie pieprz (6).

Do przygotowania koktajlu użyłam surowe krewetki mrożone w pancerzykach. Po rozmrożeniu, krewetki należy oczyścić z pancerzy (7). Zagotujcie wodę, dodajcie krewetki i gotujcie je przez 2 minuty (8). Następnie krewetki wyjmijcie z wody i pozostawcie do wystudzenia (9).

Na dnie każdej muszelki umieśćcie odrobinę przygotowanego dressingu (10). Najlepiej używać rękawa cukierniczego lub lejka wykonanego z papieru  do pieczenia lub papieru śniadaniowego. Do każdej muszelki włóżcie krewetkę (11) pokryjcie ją całkowicie dressingiem (12). Gotowe. Krewetki podawajcie schłodzone.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Cudownie wyglądają krewetki podane w muszelkach, jeśli jednak nie posiadacie muszelek możecie koktajl podać na liściach sałaty.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE