Zapraszam Was na kopytka w kremowym sosie. Aby przygotować kopytka możecie wykorzystać mój przepis na poznańskie szagówki lub włoskie gnocchi. Oba przepisy łączą te same składniki, czyli ziemniaki, mąka i jajko.
Jeśli nie macie czasu, bez problemu, ziemniaczane kopytka znajdziecie w popularnych sieciach handlowych.
Opowiem Wam trochę o sosie. Do jego przygotowania użyłam anchois, krewetki, bardzo gęstą słodką śmietanę oraz kosteczki cukinii, które przełamują teksturę sosu. Aby sos był wyrazisty w smaku dodałam koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę. Przepis jest bardzo pyszny i bardzo go polecam.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać kurczaków morskich czyli krewetek możecie do przygotowania przepisu użyć mięsa drobiowego. Z kolei zamiast budować sos na bazie anchois możecie użyć wywar drobiowy lub warzywny. Zapraszam na szczegóły tego cudownego przepisu.
Pracę rozpocznijcie od przygotowania podstawowych składników sosu. Anchois pokrójcie na kawałeczki (1). Z krewetek zdejmijcie pancerzyki, usuńcie jelito- jeśli posiadają, i pokrójcie krewetki na kawałki (2) (3).
Sos: na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz oliwę (4). Całość duście wolno przez kilka chwil. Następnie dodajcie przygotowane anchois, papryczki (5) (6)
oraz gorącą wodę (7). Dzięki wodzie anchois się rozpuście, woda powstrzyma również proces smażenia, a całość stanie się bazą dla sosu. Teraz dodajcie krewetki oraz koncentrat pomidorowy (8) (9).
Sos uperfumujcie tymiankiem i dodajcie pokrojoną w kostkę cukinię ( bez pestek) (10) (11). Po 3-4 minutach cukinia będzie gotowa. Wtedy zagęśćcie sos śmietaną (12). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Sos jest gotowy. Ugotujcie kopytka, dodajcie do sosu i całość wymieszajcie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast tyminaku możecie użyć również natkę zielonej pietruszki.