PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-29

Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią

Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Wielkanocny Biały Barszcz

Zapraszam Was na kopytka w kremowym sosie. Aby przygotować kopytka możecie wykorzystać mój przepis na poznańskie szagówki lub włoskie gnocchi. Oba przepisy łączą te same składniki, czyli ziemniaki, mąka i jajko.
Jeśli nie macie czasu, bez problemu, ziemniaczane kopytka znajdziecie w popularnych sieciach handlowych. 
Opowiem Wam trochę o sosie. Do jego przygotowania użyłam anchois, krewetki, bardzo gęstą słodką śmietanę oraz kosteczki cukinii, które przełamują teksturę sosu. Aby sos był wyrazisty w smaku dodałam koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę. Przepis jest bardzo pyszny i bardzo go polecam.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać kurczaków morskich czyli krewetek możecie do przygotowania przepisu użyć mięsa drobiowego. Z kolei zamiast budować sos na bazie anchois możecie użyć wywar drobiowy lub warzywny. Zapraszam na szczegóły tego cudownego przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę rozpocznijcie od przygotowania podstawowych składników sosu. Anchois pokrójcie na kawałeczki (1). Z krewetek zdejmijcie pancerzyki, usuńcie jelito- jeśli posiadają, i pokrójcie krewetki na kawałki (2) (3)

Sos: na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz oliwę (4). Całość duście wolno przez kilka chwil. Następnie dodajcie przygotowane anchois, papryczki (5) (6)

oraz gorącą wodę (7). Dzięki wodzie anchois się rozpuście, woda powstrzyma również proces smażenia, a całość stanie się bazą dla sosu. Teraz dodajcie krewetki oraz koncentrat pomidorowy (8) (9).

Sos uperfumujcie tymiankiem i dodajcie pokrojoną w kostkę cukinię ( bez pestek) (10) (11). Po 3-4 minutach cukinia będzie gotowa. Wtedy zagęśćcie sos śmietaną (12). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Sos jest gotowy. Ugotujcie kopytka, dodajcie do sosu i całość wymieszajcie. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast tyminaku możecie użyć również natkę zielonej pietruszki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE