PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-07-31

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Tiramisu w pucharkach z Amaretti

Zapraszam na przepis na kopytka w sosie pomidorowym z mozarellą. Propozycją będą również ukontentowani wielbiciele kuchni włoskiej- jako że przepis na kopytka jest identyczny z tym jak robi się włoskie kluseczki gnocchi, czyli dodaje się ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Ilość mąki nie może być przesadzona i w tym zakresie proponuję skorzystać ze metody robienia śląskich klusek- co zobaczycie poniżej.
Sos wykonałam bardzo prosto; użyłam pomidory konserwowane, oliwę, czosnek oraz garść listków bazylii. Do gotowego sosu dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pod wpływem temperatury ser rozpoczyna się rozpustnie ciągnąć. Na sam koniec danie oprószyłam startym serem Grana Padano. Niebo w gębie- gwarantuję. Do przygotowania kopytek użyłam Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na kopytka
 
 
składniki na sos
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od ugotowania ziemniaków i przygotowania sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz czosnek (1). Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni lub pozostawicie go do końca wykonywania sosu. Dodajcie pomidory oraz, wodę, liście bazylii oraz sól i pieprz do smaku (2) (3). Całość gotujcie do momentu kiedy sos zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy.

Kopytka: ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (4). Włóżcie je do półmiska, wyrównajcie, łyżką nakreślcie 2 przecinające się linie, która podzieli ziemniaki na 4 części. Jedną część usuńcie z półmiska (5) i to miejsce wypełnijcie mąką (6)

oraz dodajcie jajko oraz szczyptę soli (7). Dodajcie również usunięta ziemniaki i zawartość półmiska wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie całość na gładkie ciasto na kopytka. Zajmie Wam to kilka chwil. Ciasto podzielcie na kawałki, zrolujcie, lekko spłaszczcie i pokrójcie na kopytka (8). Kopytka włóżcie do osolonego wrzątku. Mieszając gotujcie do ich wypłynięcia (9)

a następnie dodajcie je do przygotowanego ciepłego sosu i całość wymieszajcie (10). Teraz dodajcie pokrojoną mozzarellę i znów wszytko wymieszajcie (11). Każdą porcję kopytek oprószcie startym serem długodojrzewającym (12). Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE