PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-07-31

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Sorbet kawowo- czekoladowy

Zapraszam na przepis na kopytka w sosie pomidorowym z mozarellą. Propozycją będą również ukontentowani wielbiciele kuchni włoskiej- jako że przepis na kopytka jest identyczny z tym jak robi się włoskie kluseczki gnocchi, czyli dodaje się ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Ilość mąki nie może być przesadzona i w tym zakresie proponuję skorzystać ze metody robienia śląskich klusek- co zobaczycie poniżej.
Sos wykonałam bardzo prosto; użyłam pomidory konserwowane, oliwę, czosnek oraz garść listków bazylii. Do gotowego sosu dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pod wpływem temperatury ser rozpoczyna się rozpustnie ciągnąć. Na sam koniec danie oprószyłam startym serem Grana Padano. Niebo w gębie- gwarantuję. Do przygotowania kopytek użyłam Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na kopytka
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od ugotowania ziemniaków i przygotowania sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz czosnek (1). Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni lub pozostawicie go do końca wykonywania sosu. Dodajcie pomidory oraz, wodę, liście bazylii oraz sól i pieprz do smaku (2) (3). Całość gotujcie do momentu kiedy sos zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy.

Kopytka: ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (4). Włóżcie je do półmiska, wyrównajcie, łyżką nakreślcie 2 przecinające się linie, która podzieli ziemniaki na 4 części. Jedną część usuńcie z półmiska (5) i to miejsce wypełnijcie mąką (6)

oraz dodajcie jajko oraz szczyptę soli (7). Dodajcie również usunięta ziemniaki i zawartość półmiska wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie całość na gładkie ciasto na kopytka. Zajmie Wam to kilka chwil. Ciasto podzielcie na kawałki, zrolujcie, lekko spłaszczcie i pokrójcie na kopytka (8). Kopytka włóżcie do osolonego wrzątku. Mieszając gotujcie do ich wypłynięcia (9)

a następnie dodajcie je do przygotowanego ciepłego sosu i całość wymieszajcie (10). Teraz dodajcie pokrojoną mozzarellę i znów wszytko wymieszajcie (11). Każdą porcję kopytek oprószcie startym serem długodojrzewającym (12). Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE