PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-04-04

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Kotlety mielone w sosie musztardowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 2x 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Jak zrobić lukier królewki

Polecam Wam mój przepis na kotlety mielone w zabielonym śmietaną sosie musztardowym. Kotlety mielone przygotowałam z mięsa wołowo- wieprzowego. Dla urozmaicenia kotletów dodałam do nich startą cukinię. Podsmażone kotlety dusiłam w bulionie. Użyłam bulion cielęcy. Wybór wywarów/ bulionów  jest bardzo duży, a zatem można kierować się własnymi upodobaniami czy przyzwyczajeniem.
Do wykonania sosu musztardowego polecam użyć swoją ulubioną musztardę. Ilość musztardy zależy od indywidualnych upodobań.
Z ilości składników na kotlety mielone wyszło mi około 20 sztuk mielonych, z czego połowę przygotowałam w sosie musztardowym, a drugą połowę zrobiłam w sosie pomidorowym. Jeśli wszystkie kotlety chcielibyście przygotować w sosie musztardowym, ilość składników na sos musicie podwoić. Kotlety mielone w sosie musztardowym podałam z gotowanymi ziemniakami oraz z buraczkami z chrzanem. Głaskałam się po brzuszku. Zapraszam na przepis krok po kroku oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na kotlety mielone
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru oraz cebuli. Zatem cebulę obierzcie z łupin i wolno ją duście na oleju do momentu kiedy stanie się miękka. Pamiętajcie również o namoczeniu w mleku bułki. Do mięsa mielonego dodajcie cukinię startą na tarce (1). Teraz dodajcie do mięsa duszoną cebulę (2), odciśniętą z mleka bułkę (3),

natkę pietruszki, jajko, sól oraz pieprz (4). Wymieszajcie wszystkie składniki na kotlety mielone. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie tartą bułkę. Uformujcie kotlety, obtoczcie je w mące i usuńcie jej nadmiar (5). Na patelni rozgrzejcie olej. Przesmażcie krótko wszystkie kotlety mielone, a następnie usuńcie je z patelni (6).

Kotlety wyłóżcie na czystą patelnię. Dodajcie przygotowany bulion- w ilości do połowy wysokości kotletów (7). Pozostawcie część bulionu. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mielone kotlety przez 20 minut. Dodajcie musztardę i rozmiejszajcie ją w sosie. Do reszty bulionu dodajcie śmietanę oraz mąkę (8). Całość wymieszajcie i dodajcie do sosu. Użyjcie sitka, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Sos zredukujcie do kremowej konsystencji. Na koniec dodajcie poszatkowaną dymkę (9). Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE