PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-04-04

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Kotlety mielone w sosie musztardowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 2x 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Ciasto na pierogi ze szpinakiem

Polecam Wam mój przepis na kotlety mielone w zabielonym śmietaną sosie musztardowym. Kotlety mielone przygotowałam z mięsa wołowo- wieprzowego. Dla urozmaicenia kotletów dodałam do nich startą cukinię. Podsmażone kotlety dusiłam w bulionie. Użyłam bulion cielęcy. Wybór wywarów/ bulionów  jest bardzo duży, a zatem można kierować się własnymi upodobaniami czy przyzwyczajeniem.
Do wykonania sosu musztardowego polecam użyć swoją ulubioną musztardę. Ilość musztardy zależy od indywidualnych upodobań.
Z ilości składników na kotlety mielone wyszło mi około 20 sztuk mielonych, z czego połowę przygotowałam w sosie musztardowym, a drugą połowę zrobiłam w sosie pomidorowym. Jeśli wszystkie kotlety chcielibyście przygotować w sosie musztardowym, ilość składników na sos musicie podwoić. Kotlety mielone w sosie musztardowym podałam z gotowanymi ziemniakami oraz z buraczkami z chrzanem. Głaskałam się po brzuszku. Zapraszam na przepis krok po kroku oraz na FILM z mojej kuchni.


•Składniki•

 
składniki na kotlety mielone
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru oraz cebuli. Zatem cebulę obierzcie z łupin i wolno ją duście na oleju do momentu kiedy stanie się miękka. Pamiętajcie również o namoczeniu w mleku bułki. Do mięsa mielonego dodajcie cukinię startą na tarce (1). Teraz dodajcie do mięsa duszoną cebulę (2), odciśniętą z mleka bułkę (3),

natkę pietruszki, jajko, sól oraz pieprz (4). Wymieszajcie wszystkie składniki na kotlety mielone. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie tartą bułkę. Uformujcie kotlety, obtoczcie je w mące i usuńcie jej nadmiar (5). Na patelni rozgrzejcie olej. Przesmażcie krótko wszystkie kotlety mielone, a następnie usuńcie je z patelni (6).

Kotlety wyłóżcie na czystą patelnię. Dodajcie przygotowany bulion- w ilości do połowy wysokości kotletów (7). Pozostawcie część bulionu. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mielone kotlety przez 20 minut. Do reszty bulionu dodajcie śmietanę oraz mąkę (8). Całość wymieszajcie i dodajcie do sosu. Użyjcie sitka, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Sos zredukujcie do kremowej konsystencji. Na koniec dodajcie poszatkowaną dymkę (9). Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE