PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-07-27

Kotlety mielone w sosie pomidorowym z groszkiem

Kotlety mielone w sosie pomidorowym z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 15 sztuk
 
Przeczytaj również: Sałatka jarzynowa

Proponuję Wam moją wersję włoskich kotletów mielonych w sosie pomidorowym z groszkiem. Przepis składa się z dwóch etapów. Pierwsze etap to przygotowanie kotletów. W przepisie użyłam mięso wołowo- wieprzowe. Do smaku dodałam Parmezan oraz wędzony boczek. Boczek można również wcześniej podsmażyć. Drugi etap to przygotowanie sosu. Bazą sosu są warzywa do których dodaje się pomidory. Sos należy ugotować, doprawić do smaku i dodać kotlety. Na sam koniec dodaje się groszek konserwowany.
W rezultacie otrzymuje się smaczne kotlety z duża ilością fantastycznego sosu. Nic tylko siadać i jeść. Do tego dania polecam kapinkę czerwonego wina. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na kotlety mielone
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie kotletów: do mielonego mięsa dodajcie starty Parmezan, wędzony boczek, jajko, bułkę namoczoną w mleku, sól i pieprz do smaku (1) (2) (3),

oraz natkę pietruszki (4). Składniki wymieszajcie, uformujcie kotlety, obtoczcie je w mące i krótko obsmażcie z każdej strony (5). Przygotowanie sosu: wymieńcie patelnię. Warzywa obierzcie z łupin i drobno poszatkujcie. Ja używam blendera. Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (6). Całość duście do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie. 

Teraz dodajcie pomidory (7), wino- jeśli używacie, wodę, sól i pieprz. Gotujcie sos do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący od oliwy. Zajmie Wam to około 20-30 minut. Teraz dodajcie przygotowane wcześniej kotlety (8). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kotlety przez 10-15 minut. W razie potrzeby dodajcie wodę. Na sam koniec dodajcie groszek (9). Gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast Parmezanu można użyć sera Grana Padano

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE