PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-27

Krążki cebulowe- przekąska

Krążki cebulowe- przekąska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 3 cebule
 
Przeczytaj również: Jak zrobić rybę w stylu włoskim

Polecam przepis na krążki cebulowe czyli cebulę w cieście. Rezultat jest tak dobry, tak wciągający, tak uzależniający, że nie mam sumienia polecać przepisu na codzienne menu. Krążki cebulowe to rozpusta, którą należy sobie dawkować, ale obowiązkowo należy przepis wykonać na wyjątkowe sytuacje, na przykład spotkanie ze znajomymi.
Przepis należy do kategorii przekąsek i dodatkową jego zaletą jest również to, że jest bardzo tani w wykonaniu.
Gotowe, puszyste krążki cebulowe dobrze smakują oprószone tylko solą, dodatek majonezu i keczupu tylko zaostrza apetyt. 
Ze składników podanych w przepisie wyjdzie Wam ilość ciasta, która wystarczy do wykonania krążków z minimum 3 dużych cebul. Myślicie, że 3 cebule to bardzo dużo? Nic bardziej mylnego. W przypadku pachnącej jak milion dolarów cebuli w cieście, 3 cebule to zaledwie przekąska na jeden ząb. Pamiętajcie, że Was ostrzegałam laugh Pychotka. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

W mleku rozpuście drożdże (1). Dodajcie jajko (2). Całość rozkłóćcie przy pomocy rózgi. Teraz dodajcie tyle mąki, aby ciasto było gęste. Ciut gęstsze, aniżeli ciasto na naleśniki (3).

Do smaku dodajcie pieprz (4). W przypadku tego przepisu lepiej aby pieprzu dodać szczodrą ręką. Dodajcie do ciasta również szczyptę soli (5). Przygotowane ciasto przykryjcie talerzykiem i pozostawicie na około 1 godzinę (6).

Gotowe ciasto będzie charakteryzować się tym, że na jego powierzchni utworzą się liczne pęcherzyki powietrza, ciasto stanie się “ maziowate” – czyli utworzy się siatka glutenowa (7). Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w grube plastry ok. 1 cm i rozdzielcie plastry na krążki (8). W garnku lub na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Każdy krążek cebuli pokryjcie ciastem i włóżcie na gorący tłuszcz (9).

W ciągu kilku chwil ciasto urośnie i stanie się puszyste. Kilka chwil później gotowe (złote) również będą krążki z cebuli. W połowie czasu smażenia krążki obróćcie na drugą stronę (10) (11) (12). Usmażone krążki wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Krążki cebulowe są gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Najlepiej jeśli składniki będą mieć temperaturę pokojową.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE