PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-06

Krokiety z pieczarkami z ciasta filo

Krokiety z pieczarkami z ciasta filo
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 15 sztuk
 
Przeczytaj również: Focaccia z patelni

Proponuję, abyście wypróbowali przepis na krokiety wykonane z ciasta filo. Prawdą jest, że ciasto filo to taki cudowny wynalazek i że cokolwiek w nie zostanie owinięte w końcowym rezultacie jest zjawiskowo przepyszne. Na początek proponuję swojskie smaki, czyli nadzienie wykonane z pieczarek usmażonych z cebulką. Skoro nie musiałam wykonywać ciasta, a gotowe wystarczyło tylko odmrozić,  postanowiłam również, że krokiety wykonam w ekstremalnie najkrótszym czasie. Słowo stało się ciałem i pierwszą czynnością jaką wykonałam to było nastawienie piekarnika, drugą czynnością było wyjęcie z szafy blendera. Kiedy cała machina poszła w ruch okazało się, że całkowity czas przygotowania krokietów, z upieczeniem ich włącznie, zajęło mi jakieś 50 minut. Przepis polecam na każdą okazję- na co dzień i od święta. Pycha !

•Składniki•

 
Składniki na Farsz
 
 
Składniki na Krokiety
 
 

•Przygotowanie•

Wykonanie farszu: jeśli chcecie zrobić farsz równie szybko jak ja to zrobiłam polecam użycie blendera. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie je w pojemniku blendera (1) i poszatkujcie. Zajmie to Wam około 5 s. Na patelnię dodajcie olej oraz przygotowaną cebulę (2). Podsmażcie cebulę. W tym czasie przy pomocy blendera również poszatkujcie pieczarki (3).   

Pieczarki po użyciu blendera (4). Teraz pieczarki dodajcie do cebuli (5). Dla aromatu dodajcie pieprz (6).

Dla smaku dodajcie sól (7). Smażcie całość do momentu kiedy woda z pieczarek wyparuje. Przygotowanie krokietów: rozpuście masło. Rozłóżcie rulon ciasta filo. Ja krokiety wykonywałam z 3 warstw ciasta, które smarowałam masłem w sposób nie przesadnie metodyczny, dotyczy to zarówno powierzchni jak i poszczególnych warstw ciasta (8). Chodzi o to, aby nie przesadzić z ilością masła. Następnie 3 warstwy jednocześnie przekroiłam wzdłuż długiego boku na 3 paski ( każdy składający się z 3 warstw) (9).

Na każdy pasek dodałam porcję przygotowanego farszu (10) i zgięłam ciasto w kształt trójkąta prostokątnego (11). Takie zginanie kontynuowałam do końca długości paska ciasta, a całą procedurę powtarzałam aż do wyczerpania się wszystkich arkuszy ciasta filo. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie złożone krokiety. Wierzch krokietów posmarujcie rozkłóconym jajkiem (12).

Polecam również oprószyć krokiety makiem lub na przykład ziarnami sezamu (13). Krokiety muszą się piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut lub do momentu kiedy się zarumienią (14) (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Wuzetka
 
 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE