PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Królik duszony z pieczarkami i ziemniakami

duszony królik z pieczarkami, ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Papryka z grilla

Proponuję przepis na królika duszonego i pieczonego w piekarniku z kategorii dań jednogarnkowych. Mięso królicze nie jest zbyt popularne w Polsce. Z jednej strony wynika to z faktu, że nie zawsze tusze królicze są dostępne w handlu, a z drugiej strony panuje przekonanie, że mięso królicze posiada jakiś nietypowy aromat. Obawa co do smaku mięsa jest zupełnie nieuzasadniona, nie ma słowa przesady w stwierdzeniu, że w mięso królicze ma całkowicie neutralny aromat, taki sam jakim charakteryzuje się mięso drobiowe. Aromat dusznego królika według tego przepisu jest szczególny i co warto podkreślenia uzyskany całkowicie z naturalnych produktów. Mięso królicze, oprócz tego, że jest neutralne w smaku, jest również bardzo chude, zatem dodanie wędzonego boczku lub szynki oraz gałązki rozmarynu i kawałka cytryny spowoduje, że kubki smakowe i nos oszaleją. To nie wszystko- są tu również ziemniaki w chrupiącej skórce oraz miękka i aromatyczna cebula. Kropkę nad przysłowiowym " i" stawiają pieczarki. To bardzo ważny składnik tego dania. Pieczarki oprócz oczywistych walorów smakowych, charakteryzują się tym, że w 90% składają się z wody. W czasie duszenia pieczarki puszczają wodę, co jest kluczową sprawą dla uduszenia się mięsa. Jeśli zrezygnujemy z pieczarek, wówczas proponuję dodać wywar warzywny.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Sparzcie cytrynę wrzątkiem, przynajmniej dwa razy, w celu usunięcia konserwantów. Następnie cytrynę pokrójcie w plastry oraz każdy plaster jeszcze na połowę (1). Każdą cześć królika wraz z kawałkiem cytryny i gałązką rozmarynu owińcie plastrem boczku (2). Całość zepnijcie przy pomocy wykałaczki (3).

Kawałki królika gotowe do duszenia (4). Cebulę pokrójcie na grube plastry (5), a pieczarki podzielcie na ćwiartki (6). Jeśli skórka pieczarek jest ładna, można jej nie usuwać.

Na dno blachy do pieczenia dodajcie kilka łyżek oliwy i ułóżcie mięso (7). Dodajcie cebulę (8) oraz pieczarki (9)

Dodajcie ziemniaki (10) (11). Surowe ziemniaki wymagają długiego pieczenia, dlatego polecam użyć ziemniaków podgotowanych, w sensie takich, które gotowały się przez 5- minut od momentu zagotowania się wody. Do smaku dodajcie mielony pieprz (12).

Dodajcie również odrobinę soli (13). Całość przykryjcie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika (14). I etap: duszenie 180 stopni, 15 minut, pieczenie statyczne. II etap pieczenie z termoobiegiem (bez folii aluminiowej),180 stopni, ok. 40 minut lub do momentu odparowania wody z pieczarek oraz do zarumienienia się ziemniaków (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast boczku możecie użyć surowej szynki wędzonej lub szynki długodojrzewającej na przykład szynki Parmeńskiej. W trakcie drugiego etapu pieczenia, wszystkie składniki co jakiś czas musicie obracać.

Należy mieć na względzie, że czym więcej zostanie dodane pieczarek tym więcej będzie wody do odparowania. Jeśli wody jest zbyt dużo, przez co niepotrzebnie wydłuży się czas pieczenia najlepiej jej część po prostu usunąć.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE