PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-12-01

Kruche ciastka Gwiazdki

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +chłodzenie i pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Grochówka

Mam dla Was naprawdę fajny przepis na kruche ciastka ( nie kamienie), które wycina się foremkami. Przepis łatwo jest zapamiętać, gdyż suma suma ilości masła i cukru pudru daje wynik ilości mąki którą należy użyć do wykonania ciasta kruchego. W moim przypadku 100 g masła+ 100 g cukru pudru = 200 g mąki. Do tego wystarczy dodać małe jajko, proszek do pieczenia oraz perfumy, polecam: skórkę cytrynową, pomarańczową czy na przykład cynamon.
Aby ciastka były leciutkie i kruche musicie użyć mąki o najmniejszej ilości glutenu czyli o najniższym typie. Mąka tortowa Extra Basia typ 405 jest idealna.
Moje ciastka mają kształt gwiazdki i składają się z dwóch warstw. W środku każdej umieściłam konfitury. Zapraszam na szczegóły tego pysznego przepisu. Zajrzyjcie również poniżej do modułu Porady Tapendy. Podaję tam więcej szczegółów dla osób, które lubią wiedzieć co i jak. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Extra Basia. Zapraszam również na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciastka
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do masła o temperaturze pokojowej dodajcie cukier puder oraz wytypowany aromat (1) (2) (3). Całość krótko wymieszajcie przy pomocy miksera tylko do połączenia się składników.

Teraz dodajcie jajko i znów krótko całość wymieszajcie tylko do połączenia się składników (4). Na końcu dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i znów krótko całość mieszajcie, aby tylko połączyć składniki (5). Każdy etap mieszania to nie więcej niż 30 s. Teraz ciasto wyłóżcie na oprószoną mąka stolnicę. Jeśli ciasto się klei- dodajcie tyle mąki, aby uformować z niego kulę (6). Ciasto umieśćcie w lodówce na 60 minut. 

Po tym czasie ciasto rozwałkujcie do grubości 3-4 mm. Wytnijcie wytypowany kształt (7). Ja użyłam 2 foremki w kształcie gwiazdek. Jedną gwiazdkę położyłam na drugiej i dodałam wytypowane konfitury (8) (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciastka muszą się piec przez 15 minut. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Ilość mąki jest sumą ilości cukru pudru i masła.
  2. Jajka: na 1 kg mąki potrzeba 200 g jajek. Uwzględniając, że średniej wielkości jajko bez skorupki, waży ok. 50 g, zatem potrzeba 4 sztuki ( 4 x 50 g = 200) W moim przypadku na 200 g mąki wystarczy 40 g jajka czyli 1 MAŁE jajko (200 :1000=0.2 x 200 g= 40 g)  Idealnie jest, aby jajka po wybiciu zważyć. Ilość jajek jest o tyle ważna, gdyż zależy nam aby ciasto nie było rzadkie i dało się z niego uformować kulę. Jeśli ciasto po wymieszaniu składników będzie klejące, to znaczy że ilość jajek jest zbyt duża i należy dodać mąkę.
  3. Proszek do pieczenia: na 1 kg mąki- potrzeba 15 g proszku. W moim przypadku 3 g ( 15:1000= 0,015 x 200 g mąki= 3 g proszku)
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE