PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-02

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40min +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 21 cm
 
Przeczytaj również: Pączki gniazdka

Oto mój przepis na deser z czerwoną porzeczką i bezą. Deser przygotowałam na bazie ciasta półkruchego. Aby dowiedzieć się jaka jest dokładnie różnica pomiędzy ciastem kruchym, a ciastem półkruchym – proponuję zerknąć TUTAJ. Przepis wykonuję w porze zimowej dlatego do jego wykonania wykorzystałam mrożone owoce czerwonej porzeczki, które w kilka minut, na potrzeby tego przepisu, przerobiłam na konfiturę. W przypadku użycia świeżych owoców porzeczki, wystarczy do nich dodać 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej, która wchłonie sok z owoców, który powstanie podczas pieczenia ciasta.
Bezę wykonałam z 4 białek. Dzięki temu warstwa bezowej pianki jest spora, co uatrakcyjnia deser pod każdym względem. Możecie wykorzystać tylko 2 białka, które pozostaną Wam po wykonaniu ciasta. W tym przypadku musicie się jednak liczyć z dużo skromniejszym efektem końcowym. Tak czy owak, to Wy decydujcie ile bezy będzie na cieście kruchym; wystarczy tylko pamiętać, że do ilości białka wyrażonej w gramach należy dodać dwukrotną ilość cukru. A zatem jeśli użyjecie na przykład 3 białek, zakładając że 1 białko waży +/- 30 g, to do 90 g białka musicie dodać 180 g cukru. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na bezę
 
 
składniki na konfiturę porzeczkową
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie konfitury porzeczkowej: do garnka dodajcie porzeczki oraz cukier żelujący. Po około 10 minutach gotowania otrzymacie dość gęstą konfiturę z czerwonej porzeczki (1) (2) (3). Pozostawcie ją do wystudzenia.

Ciasto półkruche: do jego przygotowania proponuję użyć blendera, dzięki któremu w kilka sekund perfekcyjnie połączycie masło ze składnikami sypkimi lub przynajmniej z mąką (4) (5). Oddzielcie żółtka od białka (6)

Żółtka dodajcie do składników sypkich (7) i wyrabiajcie ciasto do połączenia się składników (8). Jeśli ciasto się nie klei, dodajcie 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto umieśćcie w lodówce na 30 minut. Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Teraz formę wyklejcie ciastem. Będzie Wam łatwiej, jeśli ciasto podzielicie na 3-4 kawałki (9).

Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 15 lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni (10)Przygotowanie bezy: do białka dodajcie sok z cytryny (11). Rozpocznijcie ubijać białka dodając stopniowo cukier (12). Białka musicie ubijać do momentu kiedy masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodajcie do białek mąkę ziemniaczaną i całość jeszcze raz króciutko zmiksujcie.

Teraz na podpieczone ciasto półkruche dodajcie przygotowaną konfiturę (13). Konfiturę możecie rozsmarować również na gorącym cieście. Dodajcie również bezę (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 120-140 z funkcją termoobiegu i włączoną tylko górną grzałką. Jeśli wasz piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu zwiększcie temperaturę o 20 stopni. Beza musi się piec przez 60 minut (15). Kontrolujcie sytuację w piekarniku. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Rzućcie również okiem na poradnik ze zdjęciami jak zrobić bezy.
  2. Jeśli potrzebujcie wykonać inną ilość deseru od tej wskazanej w przepisie, musicie zmienić formę oraz ilość składników.
  3. Ciasto półkruche polecam uperfumować startą skórką cytrynową
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bajgle
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE