PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-13

Kurczak duszony i grillowany

Kurczak duszony i grillowany
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Chłodnik litewski

Proponuję danie jednogarnkowe. Duszony i grillowany kurczak z ziemniakami. Zarówno kurczaka oraz ziemniaki najpierw udusiłam do miękkości, a następnie przełożyłam na blaszkę do pieczenia i przez kilkanaście minut grillowałam. Danie jest bardzo aromatyczne, gdyż dodałam do niego sporo cebuli oraz zioła. Użyłam rozmarynu oraz tymianku. Bardzo dobrze się również sprawdzi dodatek szałwii. Ten przepis wymaga, aby elementy kurczaka pozbawić skóry. Zbyt krótki czas grillowania w piekarniku nie pozwoli Wam na jej ładne wypieczenie. Wielbicielom aromatycznej skórki polecam przepis na pieczonego kurczaka z cytryną i tymiankiem lub przepis na kurczaka z chrupiąca skórka. Przepis jest intuicyjny. Ilości i proporcje składników możecie dobrać według swojego upodobania. To co polecam, to zwrócenie uwagi, aby na blaszce nie było zbyt dużo i ciasno poukładanych składników, gdyż to skutecznie utrudni grillowanie. Zapraszam na szczegóły przepisu na duszonego i grillowanego kurczaka z ziemniakami.    

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na patelnię dodajcie zioła oraz obrany czosnek (1). Można użyć mrożonych ziół. Dodajcie olej (2). Kiedy tłuszcz stanie się gorący włóżcie na patelnię elementy kurczaka i przesmażcie je z każdej strony na mocnym ogniu (3).

Następnie dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę (4) (5). Dla aromatu dodajcie wino (6) 

oraz tyle wody, aby płyn sięgał do poziomu ¾ wysokości wsadu (7). Do smaku dodajcie sól oraz pierz (8) (9).  

Całość przykryjcie pokrywką i duście do miękkości (10). Zajmie Wam to około 20-30 minut. Od czasu do czasu zamieszajcie zawartość. Jeśli okaże się że ziemniaki lub kurczak są gotowe wówczas wyjmijcie je z patelni, a pozostałe składniki dogotujcie. Uduszony kurczak, ziemniaki i cebulę przełóżcie na blaszkę do pieczenia (11). Nie zaszkodzi dodać jeszcze trochę nowych ziół (12). Całość skropcie obficie olejem i włóżcie blaszkę do piekarnika nastawionego na 180 -200 stopni z funkcją grill. Spróbujcie również dodać funkcję termoobieg. Każdy piekarnik jest inny, zatem obserwujcie co się dzieje w środku. Pieczenie z grillowaniem zajmie Wam około 20 minut. Podczas grillowania obróćcie kurczaka i ziemniaki.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, że rozmaryn mrożony ma mocniejszy aromat od świeżego rozmarynu, zatem tego ostatniego możecie dodać więcej.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE