PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Łatwa Ciabatta

Łatwa Ciabatta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 12h
Ilość porcji Ilość porcji: 8 sztuk
 
Przeczytaj również: Szpinakowe ravioli z dynią

Droga do wykonania własnego domowego wypieku może wydawać długa i kręta dlatego najlepiej rozpocząć od łatwego przepisu na ciabattę zamiast od razu rzucać się na głęboką wodę. Ciabatta jest coraz bardziej popularnym w Polsce pieczywem. Ciasto na ciabattę charakteryzuje dodatek oliwy, dzięki której pieczywo jest wilgotne, pięknie pachnie i w smaku jest jedyne w swoim rodzaju. Proponowany przepis na wykonanie Ciabatty jest bardzo prosty, i co również ważne, nie wymaga dodatkowych nakładów inwestycyjnych, szczególnie takich jak zakup mocnego robota. Ciasto na ciabattę według tego przepisu nie wymaga wyrabiania, wystarczy składniki  dobrze wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić gotowe ciasto do wyrośnięcia na całą noc.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

W odmierzonej ilości wody rozpuście cukier, dodajcie drożdże, oliwę i przesianą mąkę (1). Ciasto wymieszajcie łyżką. Następnie dodajcie sól i ponownie je wymieszajcie (2). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie odrobinę mąki, tak aby jego konsystencja była gęsta. Przykryjcie ciasto talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na 8-12 godzin (3). Ilość ciasta powinna się podwoić.

Ciasto po wyrośnięciu (4). Wyłóżcie ciasto na stolnicę, przedtem dobrze ją oprószcie mąką. Przy pomocy łyżki lub łopatki musicie przewrócić ciasto na drugą stronę, formując jednocześnie wałek (5). Ciasto należy teraz oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na czas 1 godziny. Następnie przy pomocy noża odkrawajcie ciabatty starając się je jednocześnie od razu przewracać na drugą stronę, aby pokryły się mąką znajdująca się na stolnicy. Ciasto jest dość luźne, dlatego musicie uważać (6).

Następnie Ciabatty ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (7). Nastawicie piekarnik na 220 stopni, w środku umieśćcie pojemnik z wodą. Umieśćcie Ciabatty w piekarniku. Po pierwszych 10 minutach pieczenia usuńcie pojemnik z wodą i kontynuujcie pieczenie przez kolejnych 15-20 minut lub do momentu kiedy ciabatta ładnie się zarumieni. Upieczone ciabatty pozostawcie do ich ostygnięcia na kratce (8). Bogate wnętrze domowej prostej ciabatty (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do wykonania przepisu możecie użyć również świeże drożdże- 12-13 g 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bajgle
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE