PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-19

Łosoś z młodymi warzywami

Łosoś z młodymi warzywami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pasta z wędzonej makreli z chrzanem

Lubicie łososia, młode marchewki, ziemniaczki, pory i selery ? Zatem przepis na łosia z młodymi warzywami jest dla Was. Wbrew pozorom, przepis nie jest trudny, ani czasochłonny. Wystarczy około pół godziny aby cieszyć się naprawdę wspaniałym daniem, takim że aż dech zapiera. Przygotowanie przepisu składa się z 3 etapów. Pierwszy etap to przygotowanie warzyw. Wykorzystałam przepis na warzywa karmelizowane, tym razem z tą różnicą, że nie dodałam octu balsamicznego tylko ocet winny. Nabyłam kolorowe marchewki i nie chciałam je zbyt przyciemnić- ot i cła tajemnica tego performansu na warzywa.
Drugi etap to nowy patenciki, który chciałabym Wam zdradzić. Otóż liście bazylii usmażyłam w tempurze i wcale nie zrobiłam tego aby udekorować danie. Liście bazylii przygotowane w ten sposób są jadalne i wchodzą w skład dania. Liście po usmażeniu są chrupiące i zachowują aromat rośliny. Oczywistym jest również fakt, że świetnie nadają się do udekorowania talerza.
Trzeci i ostatni etap to usmażenie filetów z łososia. Nawiązując do tego co napisałam, na wstępie, trochę logistyki i w czasie 30 minut obiad lub kolacja jest gotowa. Weźcie również poważnie pod uwagę ten przepis przygotowując menu okolicznościowe. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na łososia z warzywami.

•Składniki•

 
składniki na warzywa
 
 
składniki dla bazylii w tempurze
 
 
składniki dla łososia
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie warzyw: wszystkie warzywa oczyśćcie i postępujcie wg instrukcji, które umieściłam w TYM przepisie (1)Przygotowanie bazylii w tempurze: do zimnej gazowanej wody dodajcie mąkę. Całość zmieszajcie. Listki bazylii pokryjcie tempurą i wrzućcie je na gorący tłuszcz. Uwaga, tłuszcz będzie pryskać ! (2) (3)

Po 1-2 minutach wyjmijcie listki z tłuszczu i lekko oprószcie je solą (4). Smażenie łososia: przygotowane filety łososia usmażcie na tłuszczu z obu stron z dodatkiem soli i pieprzu do smaku (5) (6). Usmażonego łososia podawajcie z przygotowanymi warzywami i listkami bazylii. Pycha

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE