PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Majonez domowy z salsą turflową i tuńczykiem

Majonez domowy z salsą turflową i tuńczykiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Filety z kurczaka w zabielonym sosie pomidorowym

Majonez domowy wykonuję tylko na specjalne okazje. Następnie gotowy domowy majonez łączę z wytypowanymi składnikami, tak aby całość dostarczyła niezapomnianych doznań smakowych. Tym razem do majonezu dodałam kawałki tuńczyka z puszki, salsę truflową oraz kawałeczki sałaty lodowej. Tak przygotowanym majonezem posmarowałam małe kanapki wykonane z chleba tostowego, które przygotowałam specjalnie w postaci przekąski na domową imprezę. Choć rynek oferuje dużą różnorodność majonezów, zrobienie własnego sosu daje możliwość doprawienia go według własnych upodobań. Polecam serdecznie ten przepis, aromat trufli w połączeniu z tuńczykiem będzie każdemu smakować. Gwarantuję. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać domowy majonez musicie starannie oddzielić żółtka od białek (1). Białka nie będą Wam potrzebne w tym przepisie. Do żółtka dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie kręcenie majonezu, na początku bardzo powoli (2). Dodajcie musztardę (3)

z oraz sok z cytryny (4). Teraz można zacząć dodawać olej- na samym początku zaledwie kilka kropelek (5). Wybór tłuszczu, to również kwestia indywidualnych preferencji. Majonez można wykonać nawet przy użyciu oliwy z oliwek. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, możecie dodawać więcej oleju i szybciej kręcić majonez (6).

Do smaku dodajcie cukier puder, możecie również dodać mielony pieprz (7). Teraz do gotowego majonezu dołóżcie gotowej salsy truflowej, w ilości do samku (8). Całość wymieszajcie. Przygotujcie chleb tostowy, posmarujcie go majonezem truflowym i złóżcie kanapkę (9).

Z każdej kanapki odkrójcie wszystkie skórki (10) oraz przetnijcie kanapkę po przekątnej (11), tak aby powstały 2 małe trójkąciki – na jeden (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Warunkiem powodzenia wykonania majonezu jest temperatura składników- wszystkie składniki muszą posiadać jednakową temperaturę pokojową, zatem należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej. W przeciwnym wypadku majonez może się zważyć.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE