PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-05-14

Makaron Carbonara ze Szparagami

Makaron Carbonara ze Szparagami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Ciasto jogurtowe o cytrynowym aromacie

Klasyczny przepis na makaron carbonara składa się ze wszystkich niżej wyróżnionych przeze mnie składników, za wyjątkiem szparagów. Jeśli jesteście miłośnikami carbonary oraz szparagów to połącznie Was zachwyci. Waszą uwagę chciałabym zatrzymać na temacie konsystencji sosu.
W mojej opinii udana carbonara posiada sos o konsystencji emulsji, od której lśni cały makaron- przeciwieństwem tego jest makaron obklejony ściętą jajecznicą. Jest on równie smaczny, ale czadu nie ma.
Tajemnicą takiego sosu jest płyn, który pozwoli Wam kontrolować konsystencję sosu po dodaniu jajek.
Do przygotowania carbonary ze szparagmi użyłam bulion warzywny, w którym najpierw ugotowałam szparagi. Bulionu nie zredukowałam do zera. Zostawiłam jego część na patelni, obtoczyłam nim makaron, a następnie dodałam jajka. Na koniec wykonałam ostateczną redukcję do konsystencji sosu, która mi odpowiadała, czyli lśniącego kremu. Polecam Wam ten patencik. Będziecie zachwyceni, po prostu motyle w brzuchu heart Zapraszam na szczegóły przepisu oraz FILM z mojej kuchni. 


•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Ze szparagów odłamcie ewentualne zdrewniałe końcówki i usuńcie z nich skórkę do wysokości 3/4. Odetnijcie główki, a łodygi pokrójcie na małe kawałki (1) (2)
Na patelnię dodajcie oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę (3)

oraz wędzony boczek (4). Całość duście przez kilka chwil, do momentu kiedy cebula stanie się miękka. Teraz boczek wraz z cebulą usuńcie z patelni i dodajcie pokrojone łodygi szparagów (5) oraz przygotowany wcześniej bulion (6). Łodygi szparagów duście około 4-5 minut, tak aby pozostały jeszcze chrupkie. Następnie dodajcie główki szparagów i kontynuujcie gotowanie przez około 2 minuty.  

Teraz dodajcie boczek oraz cebulę (7). Całość wymieszajcie. Nie redukujcie bulionu do zera. Gdyby zabrakło płynu, zerknijcie poniżej na instrukcje do modułu “Porady Tapenda”. Ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Wybijcie jajka (8). Do jajek dodajcie sól oraz pierz (9).

Rozkłóćcie jajka przy pomocy widelca (10). Gotowi ? Teraz na patelnię dodajcie ugotowany makaron (11). Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jajka (12) i znów całość wymieszajcie i zredukujcie do pożądanej konsystencji, czyli kremu/emulsji laugh Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli na patelni będziecie mieć “pustynię” po ugotowaniu szparagów, dodajcie kilka łyżek wody lub bulionu. Możecie dodać również te składniki do masy jajecznej. Bijcie się o emulsję. Gwarantuję, że warto.  
  2. Zapraszam również na carbonarę z tuńczykiem, carbonarę z kurczakiem oraz klasyczną carbonarę z boczkiem.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE