PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-29

Makaron Pappardelle z karczochami i kiełbasą

makaron Pappardelle z karczochami i kiełbasą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Szeroki wstążki czyli Papardelle, świetnie wypadają wymieszane z tradycyjnym sosem bolońskim, ale równie fantastyczne wybrzmiewają w sosie śmietankowym. Proponuję przepis na sos śmietankowy z dodatkiem smażonej surowej kiełbasy oraz kawałków karczochów. Jak zawsze polecam, aby sos śmietankowy przygotowywać na bazie wywaru. Spektrum jest ogromne. Ja wykorzystałam wywar wołowy, bo nie ma nic lepszego, aniżeli połączenie wołowiny z wieprzowiny. Alternatywnie polecam wywar drobiowy lub warzywny. Dzięki użyciu wywaru macie pełną kontrolę nad konsystencją sosu i dlatego nigdy nie będzie mieć on postaci masy gipsowej, pod warunkiem oczywiście, że zbyt bardzo sos nie zostanie zredukowany. Do przygotowania sosu użyłam smakowite karczochy, które są również dostępne w postaci mrożonek. Przed dodaniem karczochów do sosu, zakwasiłam je sokiem z cytryny zmieszanej z wodą, dzięki temu stały się wyraziste w smaku i pozbyłam się również goryczki, którymi karczochy trochę się charakteryzują. Zapraszam na szczegóły tego pysznego przepisu.    

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozmrożone karczochy pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Do karczochów dodajcie wodę oraz sok z cytryny i pozostawcie je w niej przynajmniej na pół godziny (2) (3). Przygotujcie aromatyczny wywar.

Z kiełbasy zdejmijcie osłonkę i pokrójcie ją na kawałeczki (4). Kiełbasę usmażcie na tłuszczu z dodatkiem ząbka czosnku (5) (6).

Do usmażonej kiełbasy dodajcie kawałki karczochów odsączonych z wody (7). Do smaku dodajcie wino (8). Kiedy wino wyparuje, dodajcie pierwszą porcję wywaru (9). Kiedy wywar się zredukuje dodajcie jeszcze jedną jego porcję i znów lekko zredukujcie. Sos stanie się aromatyczny.

Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10) (11). Na końcu dodajcie śmietanę (12). Sos zagotujcie i lekko zredukujcie. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu. Wykonajcie końcową redukcję do pożądanej konsystencji. Gotowe danie oprószcie natką pietruszki. Na stół połóżcie również parmezan.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE