PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem

Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Sos pomidorowy z groszkiem jest jednym z moich ulubionych sosów. Za każdym razem kiedy go wykonujemy przypomina mi się historia sprzed lat, kiedy to mój znajomy, fan diety wegańskiej, był zmartwiony obowiązkowym stawiennictwem na kolację w towarzystwie osób nie będących na żadnej diecie selektywnej. Nie ma większej przyjemności aniżeli ta, aby pogodzić gust specjalnego gościa oraz smak kolacji. Tego wieczoru jednym z dań było właśnie spaghetti w błyszczącym od oliwy sosie pomidorowym z groszkiem. Kto chciał okrasił swój talerz tartym parmezanem. Dziś proponuję Wam przepis na ten właśnie sos. W miejsce bezjajecznego spaghetti dziś użyliśmy jajeczne wąskie wstążki czyli tagliolini- taki po prostu mieliśmy humor. Nie odmówiliśmy sobie przyjemności użycia parmezanu. Piękne danie- jestem jego absolutnym fanem, łatwe, przesmaczne, po prostu delicja. Serdecznie polecam przepis i rekomenduję jego wypróbowanie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Sos pomidorowy z groszkiem przygotowuje się na bazie zarówno cebuli oraz czosnku, zatem obierzcie z łupin cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę (1). Czosnek obierzcie z łupin (2). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie przygotowaną cebulę i czosnek (3).

Kiedy cebula stanie się szklista dodajcie pomidory bez skórki (4). Dodajcie również wodę (5). Całość przykryjcie i duście, aż cząstki pomidorów staną się miękkie (6). Zajmie Wam to około 10 minut. W przeciwnym razie użyjcie blendera do rozdrobnienia pomidorów. Po wskazanym czasie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie ewentualny nadmiar wody.

Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7). 2 minuty przed końcem gotowania dodajcie do sosu groszek- bez wody w której goroszek był konserwowany (8). Sos powinien być zredukowany i błyszczący (9). Teraz ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do sosu. Całość wymieszajcie i gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE