PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-17

Makaron w sosie śmietankowym z łososiem

Makaron w sosie śmietankowym z łososiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa krem z dyni z wędzoną papryką

Proponuję przepis na klasyczne połączenie jakim jest wędzony łosoś w sosie śmietankowym. Zawsze kiedy piszę o sosach z dodatkiem gęstej śmietany, namawiam Was, aby do jego przygotowania użyć wywaru. W tym przypadku polecam wywar warzywny lub drobiowy. Wywar pogłębi smak, zneutralizuje smak śmietany i co bardzo ważne pozwoli Wam zapanować nad konsystencją sosu. Jeśli wywar zostanie pominięty będziecie musieli użyć mnóstwo śmietany, aby pokryć nią makaron. Trudno mi sobie wyobrazić ile śmietany należałoby użyć, aby zrobić “sos” śmietankowy do makaronu dla 4 osób.
Jako bazę do sosu użyłam oliwę oraz masło. W niej udusiłam cebulę. Masło i cebula to małżeństwo idealne. Dodatek smakowy w sosie to kapinka białego wina. Sos, doprawiony do gustu, czarnym mielonym pieprzem i natką zielonej pietruszki jest znakomity- esencjonalny i kremowy. Na takim tle kawałeczki wędzonego łososia wybrzmiewają całym swoim jestestwem. Do tego sosu polecam użyć makaron kokardki (farfalle), strozzapreti lub penne, które tutaj użyłam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie aromatyczny wywar. Plastry wędzonego łososia pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Cebulę pokrójcie w kostkę (2). Na patelnie dodajcie oliwę i masło (3)

Kiedy masło się roztopi dodajcie przygotowane kawałki łososia (4) Całość duście przez kilka chwil, a następnie dodajcie wino (5). Kiedy wino w połowie wyparuje dodajcie pierwszą porcję ciepłego wywaru (6). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy ten częściowo wyparuje. Dzięki temu sos będzie esencjonalny. 

Teraz dodajcie śmietanę (7). Znów zredukujcie sos, pozostawiając mały margines na ostateczną redukcję, którą wykonacie po dodaniu makaronu. Do smaku dodajcie pieprz i sól (8). Aromat sosu wzbogaćcie natką zielonej pietruszki (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do sosu i wykonajcie ostateczną redukcję do pożądanej konsystencji.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE