PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-01-15

Makaron w sosie z krabami

Makaron w sosie z krabami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Drożdżówki z serem

Przepis na makaron w sosie z krabami dedykuję przede wszystkim osobom, które już ciut liznęły oryginalnej kuchni Południa Europy i chciałyby odtworzyć kulinarny smak słonecznych wakacji. Do wykonania przepisu potrzebne Wam będą min. surowe kraby, które dostępne są w niektórych sieciach handlowych, na przykład w postaci mrożonych skorupiaków. Po odmrożeniu, kraby należy oczyścić i poporcjować. Porcjowanie polega na oddzieleniu odnóży od tułowia i jego pocięciu na mniejsze kawałki, w przypadku większych okazów. Oczyszczenie polega na otwarciu pancerza karaba i usunięciu z niego tego, co nam się nie podoba. Ideą przepisu jest wydobycie smaku ze skorupiaka.
A jeśli o smaku mowa. Jak sami się przekonacie, przygotowanie sosu do makaronu z krabami, jest bardzo zbliżone do wykonania zwykłego wywaru z kawałka mięsa z kością. Trochę warzyw, pomidory, natka pietruszki, oliwa i kapinka białego wina- to cała tajemnica przepisu na fantastyczny sos do makaronu z krabami. Sos podaliśmy z makaronem typu bucatini. Był to wybór jednogłośny. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Oczyszczanie krabów. Musicie oderwać odnóża krabów (1) (2), przekroić ich pancerz (3), oczyścić go i wypłukać pod bieżącą wodą.

Przygotowanie sosu: do oliwy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki (4) (5). Całość duście przez kilka chwil, następnie dodajcie przygotowane kraby (6)

oraz białe wino (7). Poczekajcie aż wino w części odparuje (8). Teraz dodajcie pomidory (9)

i gorącą wodę (10). Całość przykryjcie pokrywką i duście przez 30 minut. W międzyczasie dodajcie do smaku sól (11), pieprz oraz płatki papryki, aby nadać daniu wyrazistości (12). Po tym czasie dodajcie do sosu ugotowany makaron. Teraz dokonajcie końcowej redukcji sosu do pożądanej konsystencji. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

W pancerzu oraz odnóżach skorpiaka znajduje się mięsko, które należy skonsumować. Jego wydobycie nie jest sparwą oczywistą. Trochę trzeba kobminować laugh

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Flaki
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE