PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-28

Makaron z boczkiem, groszkiem i grzybami

Makaron z boczkiem, groszkiem i grzybami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Domowa biała kiełbasa

Dziś proponuję Wam przepis na makaron, po którego konsumpcji będziecie się głaskać po brzuszku.
Smakowity sos do makaronu składa się z pięknych składników, są to: aromatyczny wędzony boczek, grzyby oraz groszek. Sos został zabielony gęstą słodką śmietaną. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników podane w przepisie użyłam do przygotowania 4 porcji. 
Jak zawsze biję się o smak sosu do makaronu, który jest clou przepisu. W tym przypadku biłam się o grzyby, dlatego oprócz bulionu grzybowego użyłam również wodę w której moczyły się grzyby. Śmietana, tylko lub aż, posłużyła mi do zabielenia sosu i wykonania kremowej rozpusty- mam na myśli sos.
Zapraszam na szczegóły tego przepysznego przepisu oraz na FILM o tym, jak ugotować makaron z boczkiem, grzybami i groszkiem wg tego przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Suszone grzyby wypłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie do suszonych grzybów dodajcie gorącą wodę. Pozostawcie grzyby na ok. 30 minut. Po tym czasie grzyby pokrójcie na mniejsze kawałki. Przygotujcie bulion grzybowy. Na patelnię dodajcie oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałeczki wędzonego boczku (1). Całość duście do momentu kiedy boczek się apetycznie zrumieni. Teraz dodajcie suszone grzyby wraz z wodą w której grzyby się moczyły (2) oraz bulion grzybowy (3). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście całość przez 15 minut. Jest to czas potrzebny do ugotowania się grzybów. 

Teraz dodajcie do sosu konserwowany groszek (4). Zabielcie sos gęstą, słodką śmietaną (5) oraz dodajcie do smaku pieprz (6), którą śmietana i grzyby kochają. Na tym etapie nie redukujcie sosu, wręcz przeciwnie dbajcie o to, aby był on dość rzadki. Ugotujcie ulubiony makaron, dodajcie go do przygotowanego sosu. Dodajcie do sosu natkę pietruszki i całość wymieszajcie. Teraz sos zredukujcie do pożądanej czyli kremowej konsystencji. Gotowy makaron oprószcie startym parmezanem. Gotowe.   


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

W razie potrzeby dodajcie do sosu wodę lub bulion grzybowy.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE