PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Chleb z semoliny cdn

Makaron z czerwoną fasolą to klasyczne połączenie choć trochę mało rozpowszechnione. Mam nadzieję, że przyczynię się troszeczkę do popularyzacji tego dania. W naszym domu po komunikacie „dziś na kolację makaron z fasolą” wszystkim zapalają się oczy ze szczęścia. Przepisów na makaron z fasolą jest bardzo dużo, najbardziej aromatyczne wersje sosów przygotowywane są naprawdę z wielką pieczołowitością i zawsze z dodatkiem aromatyzowanej słoniny ze skórą. Proponuję przepis na sos do makaronu w wersji uproszczonej, który wykonuje się stosunkowo szybko. Do gotowego sosu polecam użyć dobry makaron jajeczny typu tagliatelle ( szerokie wstążki) Ja użyłam makaron domowy. Danie podawajcie oprószone sporą ilością tartego parmezanu i koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina- trudno odmówić sobie takiej przyjemności- satysfakcja gwarantowana. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

x

Aby wykonać sos do makaronu rozpocznijcie pracę od pokrojenia cebuli w kostkę. Czosnek obierzcie z łupin i również pokrójcie go na kawałeczki (1). Na patelnię dodajcie oliwę (2), kiedy oliwa będzie ciepła dodajcie cebulę oraz czosnek i przesmażcie je przez kilka minut (3).

Teraz dodajcie pomidory oraz wodę (4). Polecam, aby pomidory zmiksować przy pomocy blendera, to znacznie ułatwi uzyskanie gładkiej konsystencji sosu. Gotujcie sos, a do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5) (6).

Teraz oddzielcie fasolę od płynu i kiedy sos się trochę zredukuje dodajcie do sosu tylko płyn w którym konserwowana była fasola (7). Zawarta w płynie skrobia spowoduje, że sos się zagęści. Kontynuujcie gotowanie. Kiedy sos zrobi się gęsty i błyszczący dodajcie fasolę i chwilę jeszcze gotujcie sos (8). Gotowy sos powinien mieć średnio gęstą konsystencję i powinien być błyszczący (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodajcie gotowy makaron do sosu i całość dokładnie wymieszajcie. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE